Prima pagină » Actualitate » Este secetă în România! Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu: „Sunt necesare irigaţiile, nu putem sta la mila cerului” – FOTO, VIDEO

Este secetă în România! Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu: „Sunt necesare irigaţiile, nu putem sta la mila cerului” – FOTO, VIDEO

07 iul. 2022, 15:43,
în Actualitate

În contextul în care seceta a creat mari probleme pentru România şi întreaga Europă, specialiştii în domeniu au transmis care ar fi soluţiile pentru a gestiona situaţia.

Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a transmis astăzi, 7 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE că această secetă a condus la creşterea preţurilor și nu numai.

„Anul agricol nu s-a încheiat. Până în septembrie nu ştim ce va fi. Sperăm să fie precipitaţii, dar dacă nu vor fi vom ajunge la un deficit de precipitaţii”, a transmis prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, în Studioul BZI LIVE.

Ce spune prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu despre seceta din România

În Studioul BZI LIVE a fost programată joi o nouă ediţie importantă în care s-au discutat subiectele momentului. Astfel, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu a menţionat că seceta din România poate fi stopată cu sistemele de irigaţii, dar şi cu schimbarea tehnologiilor convenţionale de pregătire a pământului.

„Sunt dificultăţi mari la nivel global din cauza crizei din Ucraina. Asta a făcut să crească preţurile. Fermierii au sau trebuie să facă un efort mare pentru a-şi asigura necesarul de seminţe, erbicide, tratament, combustibili, echipamente, maşini şi piese de schimb. Lucrurile sunt complicate. Au crescut preţurile şi pentru fermieri este normal că trebuie să fie un echilibru. Încercam să promovăm pentru această perioadă când este un an greu, dar şi din cauza secetei care se manifestă în România şi la nivelul Europei. Acest lucru va determina o nouă creştere de preţuri. Anii de secetă au început să revină tot mai frecvent. Înainte aveam 1 an la 10, acum avem 1 an la 3. Totul stă în sistemul de irigaţii, nu putem sta la mila cerului. De asemenea, sunt necesare irigaţii şi la nivel local. În acelaşi timp, noi ca specialişti recomandăm schimbarea tehnologiilor convenţionale”, a transmis prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USVIași, pentru BZI LIVE.

Rectorul USVIasi: „Cu cât lucrăm mai puţin solul, cu atât păstrăm apa mai mult”

În altă ordine de idei, rectorul USVIași a ţinut să adauge că apa poate fi păstrată în sol mai mult odată ce pământul este lucrat mai puţin, prin diverse tehnologii care nu sunt convenţionale. Astfel, producția agricolă ar fi mai prosperă.

„Cu cât lucrăm mai puţin solul, cu atât păstrăm apa în sol mai mult. În condiţii de secetă fac ca plantele să aibă nevoie de un aport de apă mai mic pentru că pierderile de apă din sol se reduc prin aceste tehnologii noi. În variantele în care am folosit semănatul direct am avut producţii cu un preţ, cu un cost de 22 – 25 la sută mai redus. Evident că în final vom avea profit mai ridicat şi culturile vor ajunge la maturitate şi vor produce cu mai puţină apă”, a transmis universitarul, în Studioul BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`