Prima pagină » International » Este sau nu Vladimir Putin un criminal de război? Unde ar putea fi judecat președintele Rusiei

Este sau nu Vladimir Putin un criminal de război? Unde ar putea fi judecat președintele Rusiei

17 mart. 2022, 20:01,
BZI.ro, în International

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii, l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”, iar jurnaliștii de la The Guardian au efectuat o analiză care răspunde la întrebarea dacă Vladimir Putin este sau nu un „criminal de razboi”.

Este sau nu este Putin un criminal de război?

Jurnaliștii britanici de la The Guardian au spus că există definiţii şi procese stabilite pentru a determina cine este un criminal de război şi cum ar trebui să fie pedepsit.

„A declara pe cineva criminal de război nu este la fel de simplu ca doar rostirea cuvintelor. Există definiţii şi procese stabilite pentru a determina cine este un criminal de război şi cum ar trebui să fie pedepsit. Termenul se aplică oricărei persoane care încalcă un set de reguli adoptate de liderii mondiali, cunoscut sub numele de legea conflictelor armate. Regulile guvernează modul în care ţările se comportă în timp de război. Aceste reguli au fost modificate şi extinse în ultimul secol, extrase din convenţiile de la Geneva de după cel de-al doilea război mondial şi protocoale adăugate mai târziu. Regulile urmăresc să protejeze persoanele care nu participă la lupte şi pe cei care nu mai pot lupta, inclusiv civili precum medicii şi asistentele, trupele rănite şi prizonierii de război. Tratatele şi protocoalele stabilesc cine poate fi vizat şi cu ce arme. Anumite arme sunt interzise, inclusiv agenţi chimici sau biologici”, notează The Guardian.

De ce fel de crime este nevoie ca cineva să fie declarat „criminal de război”?

Pentru a fi considerat „criminal de război”, trebuie să existe încălcări grave ale convențiilor, precum ţintirea deliberată a civililor și utilizarea forţei disproporţionate.

„Încălcările grave ale convenţiilor care echivalează cu crime de război includ uciderea intenţionată şi distrugerea extinsă şi însuşirea proprietăţii nejustificate de nevoile militare. Alte crime de război includ ţintirea deliberată a civililor, utilizarea forţei disproporţionate, folosirea scuturilor umane şi luarea de ostatici”, scrie The Guardian.

Curtea Penală Internaţională învinovăţeşte şi crimele împotriva umanităţii produse în contextul „unui atac pe scară largă sau sistematic îndreptat împotriva oricărei populaţii civile”. Din acestea fac parte: omuciderea, exterminarea, tortura, violul şi sclavia sexuală.

”Cel mai probabil mod prin care Putin ar putea ajunge să fie definit ca un criminal de război este prin doctrina legală larg recunoscută a răspunderii de comandă”, notează The Guardian.

Care sunt căile spre realizarea justiţiei

Conform The Guardian, sunt patru căi pentru investigarea şi determinarea crimelor de război.

Prin intermediul Curţii Penale Internaţionale (CPI).

ONU poate să transfere munca din cadrul comisiei de anchetă către un tribunal internaţional hibrid pentru crime de război, urmărindu-l penal pe liderul de la Kremlin.
Alcătuirea unui tribunal sau instanţă care să-l judece pe Putin de către un grup de state şi grupuri interesate, precum: NATO, UE şi SUA.

Unele ţări îl urmăresc penal pentru crimele de război pe Putin, spre exemplu: Germania îl investighează pe Putin. Statele Unite nu au o astfel de lege.

Unde ar putea fi judecat Vladimir Putin

În prezent nu este clar, deoarece Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale şi nu ar trimite niciun suspect la sediul instanţei de la Haga. Vladimir Putin ar putea fi judecat într-o ţară aleasă de ONU, dacă va ajunge să fie condamnat, potrivit The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *