Prima pagină » Sanatate » Este sau nu gustul amar în gură un semn că ai probleme cu fierea?

Este sau nu gustul amar în gură un semn că ai probleme cu fierea?

27 sept. 2024, 11:01,
Redacția BZI în Sanatate

Gustul amar din gură poate să fie din cauza problemelor cu fierea, dar, în multe situații, cauzele acestuia sunt reprezentate de o igienă orală deficitară, de fumat, precum și de consumul de alimente picante sau condimentate. Cu toate acestea, sunt și anumite afecțiuni ce pot fi semnalzate prin acest simptom.

De cele mai multe ori, gustul amar din gură nu se limitează la probleme cu fierea sau ficatul, acesta nu trebuie asociat unei afecțiuni grave, dar, chiar și așa, cauzele pot fi multiple. Această senzație, dacă este persistentă, este foarte neplăcută, dar adesea trece după ce cauza principală a fost înlăturată.

Gustul amar în gură, o disfuncție de fiere?

Bila, numită popular și fiere este lichidul gălbui, alcalin, produs de celulele ficatului hepatocite. Ea conține circa 95% apă, iar restul este compus in bilirubină, săruri biliare și pigmenți biliari, care provin din degradarea hemoglobinei.

Deși i se spune bilă, fiere sau vezică biliară, de fapt vorbim despre același organ din sistemul digestiv care are un rol crucial în echilibrul sănătății noastre. Iar disfuncțiile ei se repercutează în starea noastră de bine.

Că este vorba de o bilă leneșă sau o bilă spastică, adică foarte activă, disfuncțiile vezicii biliare dau întotdeauna simptome neplăcute, precum greață, vomă, balonare, constipație și gust amar dimineața.

Senzația de gust amar în gură poate însemna o infecție sau o boală gravă, astfel că dacă senzația persistă sau reapare des este  recomandată o vizită la medic, mai ales dacă apare disconfort și durere.

De asemenea, colecistul sau fierea nu se varsă în stomac, ci în duoden. Drept urmare, fierea nu poate ajunge în gură, iar motivul pentru care pacienții simt gustul amar este cu totul și cu totul altul.

Dischinezia biliară sau fierea leneșă determină un deficit enzimatic ce poate favoriza apariția unei digestii lente și apariția balonării. Foarte rar, conținutul biliar poate să fie prezent în stomac, iar acest lucru se întâmplă în cazul colicii biliare, în urma episoadelor repetate de vărsături.

Cauzele acestei afecțiuni de la nivelul cavității bucale

Mai multe boli și afecțiuni pot determina un gust amar în gură. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai băut suficientă apă. Dacă ai gura uscată este foarte posibil să simți un gust amar.

Există și o boală în care nu se secretă suficientă salivă, astfel că gura este permanent uscată, iar de aici și gustul amar. Dacă nu îți simți gura uscată, poate că ar trebui să mergi la un dentist.

Gust amar în gură au adesea cei care au probleme cu dantura netratată, de exemplu carii sau probleme gingivale. Gust amar în gură au adesea și gravidele, așa că, dacă aștepți un copil, nu trebuie să cauți altă cauză. Din cauza schimbărilor hormonale care apar în sarcină, gustul din gură se poate schimba.

Menopauza este o altă cauză posibilă, tot din cauza schimbărilor hormonale. Dacă nu te recunoști în niciuna din situațiile de mai sus și totuși ai un gust amar în gură care persistă, înseamnă că e cazul să mergi la medic pentru a primi un remediu pentru sănătate.

Diabetul de tip 2, malaria, o boală a vezicii biliare, arsurile şi refluxul gastroesofagian, mononucleoza, hepatita, ciroza hepatică, sau cancerul la pancreas pot cauza senzaţia de gust amar în gură.

Astfel că, gustul amar în gură nu poate fi cauzată doar de fiere, având mai multe cauze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024