Prima pagină » Stiri si curiozitati » Este recomandat consumul ouălor de struț? De ce mulți le evită
Este recomandat consumul ouălor de struț? De ce mulți le evită

Este recomandat consumul ouălor de struț? De ce mulți le evită

22 nov. 2023, 10:24,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Poți mânca ouăle multor specii, de la păsări la reptile și pești. Fiecare oferă un gust, o textură și un conținut nutrițional unic. Dacă îți place să experimentezi din punct de vedere culinar, ideea de a încerca cât mai multe tipuri de ouă posibile ar putea fi pe lista ta de dorințe. Și dacă îți place să visezi măreț, s-ar putea să ai în minte un ou uriaș, și anume oul de struț.

O analiză nutrițională a ouălor de struț

Struții sunt cele mai mari păsări din lume. Statura lor impunătoare poate ajunge până la aproape 3 metri, cu o anvergură a aripilor de 2 metri, și o greutate de până la 140 de kilograme. Nu ar trebui să fie o surpriză să afli că struții depun cele mai mari ouă dintre toate animalele de pe Pământ. Un singur ou de struț ar putea furniza toate caloriile de care ai nevoie pe parcursul unei zile. Institutul Național de Sănătate Publică recomandă ca o femeie adultă de statură medie să consume 2000 de calorii pe zi, în timp ce în cazul unui bărbat adult se recomandă consumul a 2500 de calorii. Un ou de struț are 2000 de calorii, deci ai putea obține cantitatea întreagă de energie dintr-un singur ou.

Ouăle de struț, la fel ca și carnea de struț, sunt în general considerate sănătoase. Dar a mânca un ou întreg de unul singur ar fi excesiv pentru orice persoană, exceptându-i poate pe culturiști. Ouăle de struț conțin toți aminoacizii esențiali și sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3. Dacă încerci să ții o dietă bogată proteic, află că ouăle de struț furnizează o cantitate cu adevărat uluitoare de proteine. Un ou de struț conține aproximativ 235 de grame de proteină. Compară asta cu Aportul Alimentar Recomandat de proteină, care este de 0,36 grame la fiecare 450 de grame de greutate corporală în fiecare zi. Asta înseamnă că un singur ou de struț conține suficientă proteină pentru o persoană care cântărește mai mult de 300 de kilograme.

Ouăle de struț, la fel ca ouăle de pui, se remarcă prin nivelurile lor ridicate de colesterol (deși au un procent mai mic de colesterol raportat la masa lor în comparație cu ouăle de pui). Un singur ou de struț cu o greutate de 1400 de grame conține 5208 miligrame de colesterol, ceea ce ar echivala cu 1736% din valoarea zilnică recomandată. Deși multă lume se freest de colesterol, cercetările sugerează că alimentele bogate în colesterol nu au un impact semnificativ asupra nivelurilor de colesterol din sânge. Riscul de a dezvolta boli de inimă depinde mult mai mult de predispoziția ta genetică și de consumul de grăsimi trans, din care un ou de struț conține doar 0,5 grame.

Potențiale dezavantaje ale consumului de ouă de struț

Să mănânci un ou întreg de struț de unul singur nu este un țel realist. În ciuda valorii nutriționale, ar fi depășită doza zilnică din aproape fiecare element. În plus, ouăle de struț nu sunt ușor de obținut. Un ou de struț mediu costă în jur de 100 de lei. Când vine vorba de gătitul ouălor de struț, vei întâmpina o altă provocare. Fierberea unuia durează în jur de două ore.

Dacă ești în căutarea unor surse alimentare bogate în proteine, sau pur și simplu vrei să experimentezi din punct de vedere culinar, există câteva restaurante care servesc ouă de struț. De obicei, acestea sunt prezentate mai mult ca o noutate decât ca un fel de mâncare gândit cu atenție, dar ar putea merita încercate doar pentru experiență.

Când vine vorba de gust, oamenii sunt împărțiți, unii spunând că ouăle de struț sunt impereceptibil diferite de cele de pui la gust și textură, în timp ce alții găsesc mirosul gălbenușurilor a fi agresiv de sulfuric. Experiența poate varia în funcție de locul de unde provine oul de struț și cum este gătit. Dar dacă vrei să încerci să-l gătești, este indicat să aduci și câțiva prieteni pentru a te ajuta în consumul preparatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *