Este posibil să te îmbolnăvești de două ori de COVID-19, iar severitatea să fie diferită, avertizează medicii în revista BMJ Case Reports după ce au tratat un bărbat ale cărui infecții au fost separate de 4 luni.
Imunitatea în scădere ar putea crește riscul de reinfecție, dar prima infecție severă poate fi urmată de simptome mai usoare a doua oară, sugerează ei.
Nu este necunoscut faptul ca oamenii pot să devină reinfectați cu SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru infecția cu COVID-19, dar au fost raportate foarte puține cazuri. Și nu este încă clar dacă acest lucru reprezintă de fapt vărsarea virală persistentă, mai degrabă decât reinfecția autentică.
Este posibil să te îmbolnăvești de două ori de COVID-19, iar severitatea să fie diferită: un exemplu clar
În încercarea de a face lumină în acest sens, autorii raportează un caz al unui bărbat în vârstă de 40 de ani care a fost internat în spital cu infecție ușoară de COVID-19 la 4 luni după un episod inițial, de formă severă, în aprilie 2020.
Bărbatul avea diabet de tip 2 bine controlat, o glandă tiroidă subactivă și era obez – factori de risc cunoscuți pentru infecția severă cu COVID-19.
Pentru prima dată, a fost internat în spital cu dificultăți de respirație și un șuierat puternic cauzat de fluxul de aer perturbat, cunoscut sub numele de stridor. El a dezvoltat insuficiență respiratorie și a necesitat ventilație mecanică, precum și diverse alte medicamente utilizate pentru tratarea COVID-19.
A stat în spital timp de 2 luni și a dezvoltat complicații grave, inclusiv o infecție dobândită in spital, sângerări gastro-intestinale, pneumonie asociată cu ventilatorul și insuficiență renală.
A doua oară în august 2020, el a dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2, după patru teste negative la intervale în ultimele trei luni. A stat în spital doar o zi.
Două săptămâni mai târziu a fost internat la spital cu dificultăți de respirație: le-a spus medicilor că a avut episoade intermitente de sufocare, dificultăți de respirație și stridor. Această a treia ședere în spital a durat o săptămână.
Încă o dată, el a dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2, insistând că a avut o expunere foarte mică la alte persoane, cu excepția rudelor și a familiei sale care nu aveau simptome și nu fuseseră bolnavi recent, noteaza Medical Xpress.
Autorii sugerează că acest lucru ar putea fi atribuit reinfecției cu virusul. Au adăugat că simptomele mai ușoare pot fi din nou din cauza imunității reziduale de la prima infecție severă.
De ce ne-am putea imbolnavi de doua ori?
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sugerează că un test pozitiv de tamponare SARS-CoV-2 în decurs de 90 de zile de la o infecție inițială poate reprezenta vărsare virală susținută, mai degrabă decât reinfecție, spun autorii.
Dar ei subliniază: „Pe măsură ce pandemia COVID-19 a evoluat, rapoartele emergente au arătat că este posibilă reinfecția SARS-CoV-2, astfel încât testarea pozitivă a ARN-ului SARS-CoV-2 pe o perioadă lungă de timp nu indică neapărat persistenta vărsare virală din cauza infecției anterioare cu COVID-19.”
Acestia speculează: „Dacă pacienții cu boală severă dezvoltă niveluri de anticorpi mai robuste, durata lor de protecție împotriva reinfecției și severitatea rezultată a bolii, dacă apare, poate fi dezactivată. Observațiile viitoare ar arunca cu siguranță mai multă lumină în acest sens, dacă această ipoteză este valabilă.
„Rolul prezenței sau absenței anticorpilor după infecția inițială la supraviețuitorii unui prim episod de COVID-19 și rolul său în atenuarea riscului de reinfecție cu SARS-CoV-2 nu este clar definit. Este plauzibil, totuși, că scăderea imunitatii sau absența anticorpilor după primul episod de infecție cu SARS CoV-2 poate face un pacient mai susceptibil la reinfecție.”