Vă întrebați dacă este păcat să ne judecăm părinții? Descoperiți, în acest articol, ce spune părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, despre acest subiect.
Majoritatea copiilor își judecă, la un moment dat, părinții, dintr-un motiv sau altul. Dar, potrivit oamenilor bisericii, acest lucru nu este pe placul lui Dumnezeu, pentru că El a spus: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să fii fericit și să trăiești multă vreme pe pământ.” Aceasta este cea dintâi poruncă însoțită de o făgăduință, menită să ne consolideze iubirea pentru cei care ne-au dat viață.
Este păcat să ne judecăm părinții? Ce spune părintele Calistrat Chifan
Părintele Calistrat ne spune că este un mare păcat să ne judecăm părinții, fiindcă ei sunt oglinda noastră, iar noi suntem oglinda lor. Astfel, trebuie să-i cinstim și să îi prețuim, atât timp cât îi mai avem lângă noi. A ne cinsti părinții înseamnă a-i iubi, a asculta de ei, a-i ajuta la nevoie, mângâindu-i în necazuri și înseninându-le bătrânețea, dar și a ne ruga lui Dumnezeu pentru ajutorarea lor în timpul vieții, cât și după moarte, pentru odihna sufletelor lor, împlinindu-le voința cea din urmă și păstrându-le frumoasa și neprețuita amintire.
„Dezvoltatorii personali au pus ounctul pe i, dar n-au pus majuscula. Într-adevăr, în copilărie se formează traumele, dar tot în copilărie se dă și educația. Și spune așa: copiii sunt oglinda părinților și părinții oglinda copiilor. Copiii ce au văzut la părinți, aceea au învățat și părinții ce i-au învățat, aia văd în fața lor.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Îi iubești, îi respecți, le vrei binele”
Îndrăgitul duhovnic a adăugat că este de datoria copiilor să-i iubească pe părinții, să-i respecte și să le dorească mereu binele. Cu toate acestea, în familie apar adeseori „separatisme”, în sensul în care mama sau tatăl se atașează mai mult de unul dintre copii, neglijându-l pe celălalt. Însă, chiar și într-o astfel de situație, părinții nu trebuie judecați.
„Niciodată. Îi judeci în următoarea conjunctură. Când tu ești drept, când tu ești corect, când ești moral, când ești etic, îi iubești, îi respecți, le vrei binele și apar în familie adeseori aceste separatisme. Se atașează mama sau tata de unul din ei și, adeseori, poate pentru că unul este mai lingușitor dintre copii, poate unul îi mai momește cu un bănuț sau poate le unul le face vreun serviciu, ceva și spune: „Ei, ăsta ne iubește pe noi!”. Și bineînțeles că el o poate face cu un interes. Cum e acum lupta să îți dea o bucată de pământ, să îți dea casa, să îți dea nu știu ce. Mie mi se pare că și atunci nu trebuie judecați și aș face în felul următor: ține-ți-le sănătos. Dacă tu ai trăi 1000 de ani, eu ce aș face? M-aș ruga la tine 1000 de ani, ca să îmi rămână de la tine patru pereți? Dacă tu nu ești în stare, într-o viață întreagă, să faci patru pereți, să nu depinzi de tatăl tău, e o mare greșeală.”, a adăugat îndrăgitul duhovnic.