Te întrebi dacă este păcat să mergi la preoți care deschid cartea? Ei bine, în articolul de astăzi, vei afla care este adevărul despre deschiderea Evangheliei și care este părerea preoților despre această practică.
Deschiderea Evangheliei, cunoscută în popor sub numele de „deschiderea cărții” este, potrivit teologilor, o metodă înșelătoare de aflare a viitorului. De multe ori, această practică este asociată cu Taina Sfântului Maslui, când, după ultima rugăciune și ungere, preotul ia Sfânta Evanghelie, o dă bolnavului spre a o săruta, apoi o deschide deasupra capului persoanei suferinde.
Deschiderea cărții constituie un ritual asemănător vrăjitoriei și ghicitului, îndeletniciri pe care Biserica nu le-a încurajat niciodată. Iată ce spune părintele Arsenie Papacioc și părintele Calistrat Chifan despre această practică.
Părintele Arsenie Papacioc, despre preoții care deschid cartea: „Se încadrează la vrăjitorie”
Despre deschiderea Evangheliei, părintele Arsenie Papacioc ne spune că se încadrează la vrăjitorie. Este o practică puternic condamnată de Biserică, de care ar trebui să ne ferim cu orice preț.
„Acestea sunt nişte lucruri foarte condamnate. E ghicire. Înţelegeţi? Se încadrează la vrăjitorie. Să te serveşti pentru vrăjitorie de cărţile sfinte este cel mai grav lucru! Avem foarte dese cazuri.
Le spun: „Ai să te măriţi! Ai să te însori!”
Da, în duhul diavolului. Lucrează diavolul în ei. Foarte grav. Acum, vă închipuiţi, eu, cu barba mea, ce zic când vin la mine: „Părinte, am venit să-mi deschideţi cartea!” Măi, când aud asta, le şi zic: „Ar trebui să vă dau afară! Aţi venit la vrăjitor sau aţi venit la preot? Te-am înţeles în necazul pe care l-ai avut. Îţi citesc rugăciuni în genunchi, dar asta e prea mult!”
Ei, vine o femeie, cu o altă femeie, să le „deschid cartea!” „Cum să o deschid? Asta o fac vrăjitorii! Nu e voie!”
„Da, zice, dar mi-aţi deschis-o mie!”, zice ailaltă. Când am auzit, m-am tulburat şi mai multe nu! Mi-a venit în minte să o şi întreb: „Şi cum am făcut?”
„Aţi îngenuncheat şi aţi citit!” „A, păi am deschis să citesc rugăciunea, nu să-ţi ghicesc!”
Să fiţi împotriva acestor lucruri!”, a dezvăluit părintele Arsenie Papacioc în lucrarea „Ne vorbește Părintele Arsenie”, ediția a doua, volumul 2, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 88, potrivit doxologia.ro.
Părintele Calistrat Chifan, despre deschiderea cărții: „Nu am deschis Evanghelia și nici nu știu în ce scop s-ar deschide”
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași nu este de acord cu deschiderea cărții, el fiind adeptul efectului placebo. Iată ce a dezvăluit părintele în emisiunea BZI LIVE.
„Legat de deschiderea Evangheliei, aici este o taină. Sunt preoți care fac deschiderea cărții, care este o prostie, nu-i admisă. Să rupi tu cartea sau să pui pe creștin să rupă cartea în două și să-i tâlcuiești tu de acolo niște prostii, eu știu, ce îți trece ție prin cap.
Eu merg pe efectul placebo. Nici nu am deschis Evanghelia și nici nu știu în ce scop s-ar deschide și cum, dar la Sfântul Maslu pun bolnavul să deschidă Evanghelia, i-o pun pe cap, citesc și apoi mă uit la rând la toate Evangheliile respective, care s-au deschis unde a deschis el, ce scrie. Și, de obicei, chiar dacă ar scrie câteodată de rău, eu îi zic: „Da, vi s-a deschis bine, trebuie puțină rugăciune, împărtășanie și, în continuare, ulei de la Maslu, evlavie și credință.” Și omul se face sănătos.”, ne spune părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași în emisiunea BZI LIVE.