Direcția Județeană de Statistică Iași a făcut publice informații privind procesul de înregistrare a populației în bazele de date ale statului. Potrivit datelor din statisticile de recenzare, 59,8% dintre ieșeni au completat chestionarele necesare atât online, cât și prin intermediul autorităților locale care s-au deplasat pe teren.
Autoritățile județene ieșene au furnizat informații despre statisticile de recenzare actuale. Recensământul populației s-a efectuat atât în mediul urban, cât și în cel rural. Conform datelor strânse până în acest moment, aproape 60% dintre ieșeni au completat chestionarele aferente, online sau prin intermediul autorităților care au fost pe teren. În zonele rurale au participat mai mulți cetățeni la recensământ decât în cei din zonele urbane.
Statisticile de recenzare pentru județul Iași
Direcția Județeană de Statistică Iași a tras linie după întreaga perioadă de recenzare. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții acesteia, în urma autorecenzării și recenzării pe teren, au fost completate 475.623 de chestionare în județul Iași. În orașe, procentul populației înregistrate este de 42%, iar în mediul rural 58% dintre cetățeni au participat la recensământ.
În municipiul Iași, în urma completării a 165.653 de chestionare, 53,2% din populație a fost luată în evidența autorităților, iar în municipiul Pașcani, 67% dintre persoanele rezidente estimate au participat la acest demers. Procentul cel mai mic în zona urbană este în orașul Podu Iloaiei, unde doar 32% dintre ieșeni au oferit informații, fiind întrecut de orașele Hârlău și Târgu Frumos, cu 45%, respectiv 64,4% din populație înregistrată.
Comunele care se află în topul cu cea mai mare parte din populație înregistrată, cu procente ce variază între 85% și 100% sunt Probota, Cristeşti, Strunga, Şipote, Belceşti, Brăeşti, Vlădeni, Ruginoasa, Moţca și Plugari. La coada clasamentului sunt Prisăcani, Grajduri, Tătăruşi, Scobinţi, Dolheşti, Lespezi, Stolniceni-Prăjescu, Aroneanu, Golăieşti și Balş cu 30-45% dintre ieșeni participanți la recensământ.
Ieșenii sunt îndemnați să participe la recensământ
În urma prezentării acestor date, Marian Grigoraș, subprefectul județului Iași, le recomandă ieșenilor să colaboreze cu autoritățile pentru o cât mai reală realizare a evidenței populației.
„Participarea la recensământ este obligatorie. Rugăm populația să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate, necesare pentru politicile publice naționale și locale”, precizează subprefectul județului Iași, Marian Grigoraș.
Până pe data de 17 iulie 2022, recenzorii vor fi trimiși pe teren pentru a desfășura activități de colectare a datelor de la populație. Ieșenii se pot trezi la ușă cu personalul responsabil de strângerea informațiilor de la cetățeni.
Persoanele care vor refuza să completeze chestionarele riscă să primească amendă. Primăria Municipiului Iași a publicat anunțul prin care atrage atenția administratorilor Spațiilor colective de locuit de tipul cartierelor rezidențiale și unităților de cazare turistică despre faptul că recenzorii CAPI vor întreprinde activitate de colectare a datelor până pe 17 iulie 2022.
Statisticile de recenzare ulterioare vor fi publicate după finalizarea procesului de colectare a datelor în ceea ce privește evidența populației.
noroc de Putin…ca era si injectarea cu tratament genetic experimental obligatorie