Prima pagină » Actualitate » Este oficial! Noul premier al Marii Britanii este Liz Truss. Este cea de-a treia femeie prim-ministru din istoria țării

Este oficial! Noul premier al Marii Britanii este Liz Truss. Este cea de-a treia femeie prim-ministru din istoria țării

05 sept. 2022, 14:40,
BZI.ro, în Actualitate

Este oficial! Noul premier al Marii Britanii este Liz Truss. Aceasta a promis, duminică, 4 septembrie 2022, o acțiune urgentă pentru a rezolva criza energetică cu care se confruntă statul.

De asemenea, cea de-a treia femeie prim-ministru din istoria țării a mai transmis că se va ocupa de rezolvarea problemei în ceea ce privește facturile tot mai mari la energie și a deficitului de furnizare „în prima săptămână” la Downing Street Nr. 10, scrie Reuters.

Prima reacție a lui Lizz Truss după ce a fost aleasă noul premier al Marii Britanii

Liz Truss, secretarul de externe al Marii Britanii, a câștigat sprijinul partidului său de bază prin promisiunile de reduceri de taxe și prin loialitatea ei față de premierul Boris Johnson, care a fost destituit de la Downing Street de parlamentarii conservatori. Astfel, astăzi, 5 septembrie 2022, a fost aleasă în mod oficial noul premier al Marii Britanii. După aflarea rezultatului, Liz Truss a avut un prim discurs.

„Mulțumesc. Este o onoare de a fi aleasă premier. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru organizarea unuia dintre celui mai lung interviu pentru un job din istorie. Vreau să mulțumesc familiei, prietenilr rpentru susținerea în campanie. Vreau să le mulțumesc candidaților.  Vreau să le mulțumesc fostului lider, prietenului meu, Boris Johnson. Boris, ai stat în fața lui Vladimir Putin, ai trecut pandemia de COVID-19, ești de admirat. Prieteni și colegi, vă mulțumesc că ați investit încrederea în mine”. a transmis Liz Truss, noul premier al Marii Britanii.

Important de precizat faptul că Truss va fi învestită marți, 6 septembrie 2022, de Regina Elisabeta a II-a și va deveni a treia femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii.

De asemenea, în cursul săptămânii, noul prim-ministru este de aşteptat să ţină un discurs în faţa Downing Street, să-şi numească membrii Guvernului. Dacă nu apar incidente de parcurs, Truss și Cabinetul său vor conduce Marea Britanie până la următoarele alegeri generale, care urmează să aibă loc în luna decembrie a anului 2024.

Într-o premieră absolută, noul prim-ministru nu va fi învestit la Londra

Ceremonia are loc în mod obișnuit la Palatul Buckingham, însă regina a anunțat că nu va veni la Londra pentru învestirea noului șef de guvern.

Este o premieră absolută în îndelungata sa domnie, însă suverana britanică, în vârstă de 96 de ani, și-a anulat sau delegat în ultima perioadă îndatoririle publice ceremoniale din cauza unor  probleme de sănătate.

Între cele mai mari provocări cu care se va confrunta noul cabinet de la Londra se numără criza energetică.

CNN notează că facturile energetice urmează să înregistreze o creștere de aproximativ 80 la sută din octombrie și să ajungă la o valoare anuală medie de peste 3.500 de lire sterline sau peste 4.100 de euro.

Noul guvern de la Londra ia în calcul să plafoneze facturile la energie

Kwasi Kwarteng, actualul ministru al Mediului de Afaceri, care ar urma, conform BBC, să preia funcția de ministru de Finanțe în noul cabinet, a transmis că Guvernul „se va împrumuta mai mult” pentru a ajuta cetățenii în perioada iernii, în aceste vremuri „excepțional de dificile”.

Mai mult decât atât, o înghețare a prețului facturilor se numără între opțiunile noului cabinet, conform sursei citate.

Un plan elaborat de industria energetică din Regat arată că plafonarea la circa 2.000 de lire sterline (circa 2.300 de euro) a facturilor la energie pentru o gospodărie medie în acest an ar implica o finanțare de circa 90 de miliarde de lire sterline pe parcursul următorului deceniu.

Cine este noul premier britanic

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, a preluat portofoliul Externelor în cabinetul lui Boris Johnson în luna septembrie a anului 2021, fiind precedată de Dominic Raab.

În aceeași ordine de idei, a mai deținut portofolii ministeriale în cabinetele conduse de Theresa May (Justiție) și David Cameron (Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale).

Este membru al parlamentului britanic din anul 2010. A studiat Filosofia, Politica și Economia la Merton College, în cadrul Universității Oxford, unde a absolvit în 1996.

A lucrat în mediul privat (Shell, Cable & Wireless) înainte de a intra în rândurile Partidului Conservator, în 1996.

În studenție însă, a fost un membru activ al Partidului Liberal Democrat, ajungând să dețină o funcție în organizația de tineret și studenți a acestei formațiuni. În perioada respectivă, Truss a militat pentru legalizarea canabisului și pentru abolirea monarhiei. Ulterior, a declarat că dacă ar avea loc un nou referendum, ar vota în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană.

În privința agresiunii ruse în Ucraina, Truss a adoptat o linie dură, spunând că aliații „trebuie să-și dubleze eforturile” pentru a determina plecarea trupelor Moscovei din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea. Nu în ultimul rând, Liz Truss care a devenit noul premier al Marii Britanii este căsătorită din anul 2000 cu Hugh O’Leary și are două fete.

Comentarii
  • cu asa o prim-ministra nu-ti mai trebuie dusmani. da’ lasa ca nici noi nu suntem mai breji cu ciuca in frunte.

  • „Să mă cac pe fruntea lui Liz Truss.” (Iliada V, 23)

  • A cîștigat cu minciuni la fel ca toți politicienii mincinoși patologici ! , Cică ea o să reducă toate taxele și impozitele , o să reducă prețul masiv la toate facturile și o să unfle creșterea economiei la noi culmi glorioase , in realitate the economy is fucked and Landon has fallen , la iarnă unii englezoi vor face foamea încălzinduse la lumînări

  • Asta pune gqz pe foc cu Rusia si o s- o belim toti de frig si de foame si de boli si de tot. Asta asculta ordinele conducătorului lumii care se cheamă Zelinschi in loc sa se opună războiului si sanctiunilor date Rusiei. Sanctiunile pentru RUSIA egal zero zero, Rusia o duce ffff bine sanctiunile date RUSIEI de fapt sunt date EUROPEI adica noua .Cine vrea sa ne omoare de tot pentru o Ucraina care nu va castiga un război ce se intampla? Zelnschi a distrus Europa când se vr trzi la realitate liderii europeni?

  • ”Va fi o inflatie de lideri de proasta calitate” – spune un text indian vechi, citat de Andrei Plesu. Foarte adevarat, mai ales in Occident. Biden, Trudeau, Truss, Macron, Scholz, Borell, von der Leyen – la ei, Iohannis, Ciuca, Citu, Rares Bogdan, Ciolacu – la noi. Orban de la unguri si Draghi de la italieni sunt exceptii. Culmea, Estul are o proportie mai mare de lideri adevarati.

  • ptr muilele de mai sus

    ba da ce de cunoscatori aci,toti eruditi cu scoli facute pe „afara”,santeti jalnici glodarilor va intrat mamaliga-n dinti si aveti chilotii maro mujicilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *