Prima pagină » Coronavirus » Este oficial! Malta își închide granițele pentru persoanele nevaccinate
Este oficial! Malta își închide granițele pentru persoanele nevaccinate

Este oficial! Malta își închide granițele pentru persoanele nevaccinate

12 iul. 2021, 14:25,
BZI.ro, în Coronavirus

Malta își închide granițele începând cu 14 iulie pentru orice persoană care nu s-a vaccinat împotriva Covid-19. Acest lucru vine pe fondul creșterii numărului de cazuri noi, a anunțat ministrul Sănătății, Chris Fearne. Acesta a afirmat că, de miercuri, 14 iulie, oricine vine în Malta trebuie să dețină un certificat de vaccinare recunoscut: un certificat maltez, un certificat britanic sau un certificat al Uniunii Europene.

„Vom fi prima țară din UE care o va face, dar trebuie să ne protejăm societatea”, a spus Fearne.

El a vorbit vineri, după ce mica insulă mediteraneană a înregistrat o dublare a numărului de cazuri de Covid-19.

Până în prezent, turiștii ar putea veni în Malta dacă ar fi vaccinați complet sau ar putea prezenta un test PCR negativ. Singura excepție sunt turiștii britanici care deja aveau nevoie să fie complet vaccinați din cauza prezenței predominante a variantei Delta acolo.

Chris Fearne a spus că recenta creștere a noilor cazuri a fost înregistrată printre vizitatorii care, deși au produs un test negativ înainte de a urca în avion, nu au fost vaccinați. Majoritatea erau tineri care frecventau școli de limba engleză. Astfel de școli vor fi închise de miercuri. Ministrul a declarat că Malta recunoaște doar certificatele de vaccinare emise de Uniunea Europeană și Marea Britanie.

El a spus că așa-numitul „certificat verde” al UE certifică în prezent persoanele care sunt complet vaccinate sau care sunt pozitive sau s-au recuperat de la virus.

„De miercuri vom recunoaște doar acea parte a certificatului UE referitoare la vaccinarea completă a persoanelor”, a spus el.

Singura excepție vor fi copiii nevaccinați cu vârste cuprinse între 5-12 ani. Accesul acestora va fi permis în Malta dacă au un test negativ și sunt însoțiți de părinți complet vaccinați. Malta a vaccinat complet 79% din populația sa adultă și încearcă să ridice această cifră la 85%. Malta a avut câteva zile când nu a avut cazuri noi de Covid-19 în iunie, dar numărul a crescut brusc în această săptămână, atingând 96 vineri. Rata de pozitivitate a crescut la 1,18 la 100 de teste.

Totuși Comisia Europeană solicită Maltei să revină asupra deciziei.

„Au existat două decizii: certificatul pe care l-am pus în aplicare și care este obligatoriu pentru toate statele europene, ca dovadă a situației în ceea ce privește boala, și există și o recomandare adoptată de cele 27 de state, care pleacă de la ideea că pașaportul este suficient în sine, cu excepția cazului în care situația de sănătate se va deteriora. Prin urmare, vom discuta cu Malta, astfel încât să accepte testele PCR”, a explicat comisarul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *