Prima pagină » Actualitate » Este oficial! Donarea sistemului Patriot către Ucraina va costa România 60 de milioane de dolari
Este oficial! Donarea sistemului Patriot către Ucraina va costa România 60 de milioane de dolari

Este oficial! Donarea sistemului Patriot către Ucraina va costa România 60 de milioane de dolari

02 sept. 2024, 12:20,
Simona Ciobanu în Actualitate

Guvernul României a aprobat luni, 2 septembrie, un proiect de lege care prevede donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina. Acest proiect urmează să fie dezbătut și votat în regim de urgență în Parlament.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat decizia la finalul ședinței de luni. Proiectul de lege a fost redactat și supus consultării publice de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Executivul a aprobat și va trimite la Parlament în regim de urgență un proiect de lege care completează legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol.

Concret, proiectul prevede ca un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți.

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va putea face operativ actul de donație.

Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat MApN”, a declarat Mihai Constantin.

În documentul justificativ, MApN argumentează că această donație va întări poziția României ca furnizor de securitate în regiune și va consolida relația de parteneriat cu Statele Unite, un aliat esențial pentru securitatea națională, în contextul complex și dificil al securității regionale și internaționale actuale.

Costul donației către Ucraina este estimat la 60 de milioane de dolari

România va achiziționa un nou sistem Patriot din surse externe nerambursabile, iar costul donației către Ucraina este estimat la 60 de milioane de dolari. MApN subliniază necesitatea de a reface capacitatea de apărare aeriană la sol prin achiziționarea unui sistem similar de la Guvernul SUA, utilizând fonduri externe nerambursabile și oportunități de finanțare din cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin pentru Ucraina.

Proiectul de lege specifică și suma necesară pentru transferul sistemului Patriot, estimată la aproximativ 60 de milioane de dolari, care va fi acoperită integral din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Textul legislativ propune, printre altele, modificări la Legea nr. 222/2017, referitoare la „Capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol”. Aceste modificări includ introducerea unor prevederi care permit donarea sistemului Patriot către terți și reconstituirea capacității de apărare prin achiziția unui sistem similar, în principal din fonduri externe nerambursabile.

Sistemul Patriot aflat în România este pregătit pentru transfer către Ucraina, în contextul în care ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a solicitat săptămâna trecută accelerarea livrării sistemelor de apărare antiaeriană promise. Ucraina a primit deja sisteme Patriot din Germania și SUA, iar alte țări, precum Olanda și Spania, au contribuit cu lansatoare sau rachete. Deși România, SUA și Olanda s-au angajat să livreze câte un sistem suplimentar, încă nu s-a anunțat când vor ajunge acestea în Ucraina.

Kuleba a subliniat că bateriile sunt pregătite pentru livrare, dar aprobarea finală este încă necesară. Întârzierile sunt criticate, deoarece costă vieți și cauzează daune.

Cu toate acestea, reiterăm faptul că donarea sistemului Patriot către Ucraina va costa România 60 de milioane de dolari.

Comentarii
  • Una dintre marile tradari nationale din istoria Romaniei..Vai noua..

    Oricum, in caz de conflict, entuziasmul de a lupta pentru Romanica va fi absolut discutabil, in conditiile in care se fituieste si bruma de armament modern…

  • 1 miliard euro din bugetul Romaniei costa Patriotul, din banii contribuabililor romani si inca 60 milioane de dolari ne costa donatia? Mai sa fie ce puscarie merita jidanii din csat , din guvernul colacu si primul care trebuie spanzurat dracul dracilor mutalaul terorist ioannus . Trebuie executati toti pentru inalta tradare. Cand boul ioannus a semnat Tratatul de sucuritate a ucrainei si a garantat securitatea ce va fi asigurata de Romania in numele poporului roman , a intrebat poporul roman daca este deacord sa donam iar miliarde de euro la ucraina? la zid ioannus cu csat-ul lui si cu guvernul colacu si maciuca si toti acesti teroristi

  • dau cu azvarlita banii munciti de altii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`