Prima pagină » Actualitate » Este oficial! De când intră în vigoare certificatul digital, în România. Florin Cîțu a făcut anunţul – VIDEO
Este oficial! De când intră în vigoare certificatul digital, în România. Florin Cîțu a făcut anunţul - VIDEO

Este oficial! De când intră în vigoare certificatul digital, în România. Florin Cîțu a făcut anunţul – VIDEO

15 sept. 2021, 16:01,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Premierul Florin Cîțu a anunțat că certificatul digital urmeză să intre în vigoare în România încă de săptămâna viitoare.

„Cel mai târziu săptămâna viitoare. Săptămâna aceasta vom avea discuții și cu INSP. Vreau ca școala să fie cu prezență fizică. E una din variante, vreau să ținem economia deschisă. Soluția în acest moment este ca testarea să se facă pe banii românilor, însă e proiectul în primă lectură. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Florin Cîțu.

Certificatul digital, obligatoriu şi în restaurante

Certificatul digital Covid ar putea fi introdus și pentru restaurante, dacă rata de incidență va trece de 3 cazuri la mia de locuitori.

„Mergem în această direcţie, vedem care este cea mai bună măsură. Clar vom cere testare. Înțeleg că personalul medical este vaccinat în proporție de 70%, dar dorim să fie testați cel puțin. Vedem care este cea mai bună variantă”, a declarat premierul.

Mai mult decât atât, Guvernul a dezbătut miercuri în primă lectură o ordonanță de urgență prin care angajații din centrele sociale trebuie să prezinte dovada vaccinării, a testării negative sau a trecerii prin boală săptămânal.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice la incidența peste 3 la mie și ca să rămână deschise trebuie să avem o soluție de monitorizare. Restaurantele pot să rămână deschise, este o propunere, vedem ce zice CNSU”, a spus premierul.

Florin Cîțu a precizat că „cel mai târziu săptămâna viitoare se adoptă” decizia în acest sens, fiind discuții în care sunt implicate mai multe instituții, însă preferința să este pentru folosirea certificatului verde.

Guvernul poate impune certificatul digital pentru evenimente dacă numărul infectărilor crește

Guvernul ia în calcul condiționarea românilor în valul patru cu posibilitatea de a participa la evenimente doar dacă aceștia dețin certificat digital de vaccinare. Această măsura se va lua în considerare dacă numărul infectărilor va crește în perioada următoare.

Acest certificat s-ar putea transforma în principalul bilet de acces pentru majoritatea evenimentelor. Principalele evenimente vizate sunt nunțile, botezurile, evenimentelor culturale, cele sportive. Mai mult decât atât, acest certificat s-ar putea impune și dacă românii vor să intre în sălile de sport fie prin prezentarea unui test PCR negativ, dovada că am fost vaccinați sau că am trecut prin boală în ultimele șase luni. Oricare dintre variante fiind acceptată în dreptul sălilor de sport.

Certificatul digital în România

În România, certificatul digital a intrat în vigoare de la 1 iulie. Vicepreședintele CNCAV Andrei Baciu, a declarat faptul că certificatul digital permite o abordare unitară la nivel european.

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (…) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu.

Cei care doresc să intre în posesia certificatului pentru a călători o pot face de platforma oficială  https://certificat-covid.gov.ro. Românii au de urmat 10 pași simpli pentru a putea obține certificatul digital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`