Prima pagină » Actualitate » Este oficial! CCR cere renumărarea voturilor – UPDATE
Este oficial! CCR cere renumărarea voturilor - UPDATE

Este oficial! CCR cere renumărarea voturilor – UPDATE

28 nov. 2024, 14:29, 4 ,
în Actualitate

Este oficial! Curtea Constituțională a României a dispus reverificarea și renumărarea tuturor celor 9,4 milioane de voturi, în 24 de ore.

UPDATE: Consiliul Suprem de Apărare a Țării spune că s-au înregistrat atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale, potrivit Administrației Prezidențiale. Instituția a subliniat că autoritățile responsabile de apărare, ordine publică și securitate națională au prezentat analize privind riscurile potențiale la adresa securității naționale, generate de acțiuni ale unor actori cibernetici, atât statali, cât și non-statali, asupra infrastructurilor IT&C care sprijină procesul electoral.

Este oficial! CCR cere renumărarea voturilor

Curtea Constituţională a confirmat, într-un comunicat de presă, că a decis reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate şi a celor nule pentru alegerile din data de 24 noiembrie 2024, pentru funcţia de Preşedinte al României. Rezultatele acestei reverificări şi renumărări urmează a fi înaintate Curţii Constituţionale de către Biroul Electoral Central. Termenul stabilit pentru judecarea acestui proces este 29 noiembrie 2024, ora 14:00.

În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale a respins, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, formulată de Sebastian-Constantin Popescu, pe motiv că aceasta a fost depusă tardiv.

Totodată, în ceea ce priveşte contestaţia depusă de Cristian Terheş, un nou termen a fost stabilit pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”, se arată în anunțul oficial al CCR.

În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

Potrivit anunțului CCR, Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale

Totodată, Curtea Constituţională a României a amânat pentru mâine discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, relatează Agerpres.

CCR anunțase anterior că o să discute astăzi, la ora 11:00, solicitările lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur.

Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.

Greblă: Campania electorală pentru turul II nu începe până când nu se pronunță CCR

Campania electorală pentru cel de-al doilea al alegerilor prezidenţiale începe după ce Curtea Constituţională îi validează pe cei doi competitori care au cele mai multe voturi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, citat de Agerpres.

”Campania electorală pentru turul 2, zice legea, începe în momentul în care CCR i-a validat pe primii doi care participă în finală. Teoretic, campania electorală până mâine când se pronunţă CCR e oprită. (…) Legea spune că începe după ce CCR îi validează pe cei doi care merg în turul doi. Până nu se pronunţă CCR oficial nu începe campania”, a explicat Toni Greblă.

Potrivit calendarului aprobat de Guvern, campania trebuia să înceapă vineri.

Ionuț Moşteanu (USR): CCR trebuie să respingă sesizările

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, subliniază că, în democraţie, alegerile „se decid prin vot, nu la masa verde”, iar Curtea Constituţională ar trebui să respingă solicitările de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin pentru prezidenţiale, relatează Agerpres.

„Alegeri cu nişte rezultate care i-au surprins pe mulţi, şi pe noi. Dar nu există niciun dubiu că ziua alegerilor a fost cea mai corectă din ultimii ani – toate buletinele din urne au reprezentat opţiunea românilor. Ne place sau nu rezultatul, aşa funcţionează democraţia. S-a votat, s-a numărat corect, nimeni nu a contestat procesul electoral de duminică. Da, rămâne o discuţie despre campanie – cum s-au finanţat şi cum au folosit anumiţi competitori electorali platformele sociale. Aici aveam legi şi instituţii care aveau pârghiile să intervină în timpul campaniei”, scrie Ionuț Moşteanu pe Facebook.

Acesta menţionează că vineri ar trebui să înceapă campania pentru turul 2 şi că o amânare a deciziei după alegerile parlamentare „va arăta o intenţie clară de anulare” a alegerilor, ceea ce ar reprezenta „un atac fără precedent” la statul de drept.

„Orice zi de întârziere ne pune viitorul în pericol! CCR trebuie să respingă sesizările. O amânare a deciziei după alegerile parlamentare sub diverse pretexte (documente de la BEC etc) va arăta o intenţie clară de anulare a alegerilor, un atac fără precedent la statul de drept. Scopul nu scuză mijloacele şi orice nedreptate se întoarce înzecit împotriva sistemului care foloseşte discreţionar puterea pe care o are temporar. O să învingem extremismul la urne pe 1 decembrie la parlamentare şi pe 8 decembrie în turul 2 la prezidenţiale! Sunt mai mulţi români care vor să rămânem în Europa decât cei care sunt manipulaţi că şi Rusia ar fi o alternativă”, adaugă Moşteanu.

Comentarii
  • Pe motiv ca? Moare psd pnl usr udmr .

  • Numarati bre, pana iese curcubeu din prima, ca doar asta urmariti. Ma mir ca nu au facut-o , ca doar usr este as la furtul voturilor. Closetilde va poate confirma.

  • Totusi, daca in Republica Moldova batalia a fost una la cutite, denigrari reciproce , pe fata, fara nici o rusine si cam aceeasi chestiune incepe si la noi, inseamna ca interesele sunt mult mai mari decat in sitatia obisnuita… de pace.
    Cum spunea unu’: romani, vi se pregateste ceva.
    Dupa cum se prezinta faza cu „ccr”, cred ca ciolacu are din nou sanse; Lasconi nu prea – acesta find motivul real.

  • Cea mai mare greșeală pe care au putut să o facă, cei care au reclamat, dar și CCR, care a pus botul la o așa bazaconie, când diferența este atât de evidentă!! Oare o să le dea cu……virgulă?

  • Sclav modern

    A intrat atacul cibernetic în cabina de vot și a pus stampila? Romania e in dictatura de 35 de ani.
    Acum și oficial. Numără până câștigă cine trebuie.
    Scursuri ale societății!!!!

  • ‘Nu conteaza cine voteaza !, conteaza cine numara voturile !’ Josef Stallin
    Acum ca nu ia iesit din prima numaratoarea camarillei mafiote politice sub diferite motive false si tertipuri murdare vor numara din nou pina le iese cum a lea fost facuta comanda

  • Nimeni nu e prost

    isi scot rezerva ratata: ciolaku. „ooops, avea mai multe voturi, de fapt, decat lgtbista”. apoi il arunca in ring, contra independentului, activand toate parghiile cosa-nostra, pana iese cine trebuie…

  • Hopa! Unde apare usr, e si frauda la vot. A inceput cu aia de la sectorul 1, acum continua cu tot partidul. Hai sictir usr. Aveti curcubeu pe la gura 🙂

  • Psd-ul a avut timp sa mai inlocuiasca vreo cativa saci cu voturi in favoarea lui,ca deh e priministru ,a bagat 2 dobitoci sa faca sesizare la CCR ca poate se ajunge la renumararea voturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`