Guvernul a publicat lista cu noile taxe și impozite pentru IMM-uri, bănci și multinaționale, ce ar trebui aplicate din anul 2024. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de măsurile fiscale pentru că vor fi nevoiți să plătească impozite mai mari. A fost organizată, la București, o ședință de urgență cu reprezentanții IMM-urilor
Noile măsuri fiscale ce vor fi aplicate din anul 2024 îi nemulțumesc pe antreprenori. Noul pachet de taxe și impozite prevede măriri pentru IMM-uri, deci sunt afectați antreprenorii mici și mijlocii.
De asemenea, taxe noi sunt aplicate multinaționalelor și băncilor. Actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor. Cei care au case și mașini scumpe plătesc taxe mai mari, iar cei care lucrează în IT și câștigă peste 10.000 de lei lunar vor datora statului impozitul pe venit. Reprezentanții IMM-urilor au convocat o ședință de urgență la București.
„Plec acum la București (n.r. – ieri, 19 septembrie 2023) pentru a discuta toate aceste modificări. Bineînțeles că nu sunt mulțumiți antreprenorii de aceste modificări”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.
Lista cu noile taxe și impozite, publicată de Guvern
Cele mai afectate de noile modificări fiscale sunt afacerile mici și mijlocii, mai ales din domeniile HoReCa. Noul pachet de taxe și impozite prevede un impozit de 1 la sută pe cifra de afaceri a IMM-urilor, până la venituri de până la 60.000 euro pe an, dar și de 3 la sută, dacă depășesc această sumă.
De asemenea, nu vor plăti impozitul pe profit de 16 la sută, dacă rata de rentabilitate trece de 30 la sută. Pentru firmele mici, cu cifră de afaceri sub 60.000 de euro, impozitul este de 1 la sută pe cifra de afaceri. Pentru cele cu cifră de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro impozitul va fi de 3 la sută din cifra de afaceri. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1 la sută pe cifra de afaceri. Același impozit îl vor plăti băncile.
Astfel, rămâne în vigoare taxarea suplimentară a profitului băncilor, a celor care au case mai scumpe de 500.000 de euro și a tichetelor de masă. Cei care au case mai scumpe de 500.000 de euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3 la sută din diferența care depășește această sumă. Mijloacele de transport mai scumpe de 75.000 de euro, adică mașini sau bărci, vor fi impozitate o singură dată cu o taxă 0,3 la sută din valoarea totală. Cei mai afectați sunt micii antreprenori.
Se scot facilitățile fiscale din anumite domenii
Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 de lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.
„Această măsură nu este binevenită, mai ales în acest context, când agricultorii sunt loviți din toate părțile. Noi trecem prin perioade dificile și abia am reușit să ne menținem angajații în aceste situații dificile, când ne confruntăm cu o criză a forței de muncă”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.
De asemenea, se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA-ul de la 5 la 9 la sută pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr se majorează de la 9 la 19 la sută. Se introduce o taxă pentru zahăr în cazul băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl, băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl.
Sectorul HoReCa, afectat de noile modificări fiscale
Angajații care primesc tichete de masă vor achita pentru acestea contribuțiile la asigurările de sănătate. Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 de lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate (CASS) de 10 la sută și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei. TVA-ul va rămâne de 5 la sută doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19 la sută. Reprezentanții HoReCa sunt nemulțumiți de noile modificări fiscale.
„S-a aruncat bomba pe piață, toată lumea a spus că nu e bună nicio măsură pentru HoReCa, dar tot se aplică măsurile. Este o mare bătaie de joc ce se întâmplă și dacă nu se iau niște măsuri, vom fi cu un picior în groapă”, susține Ionuț, unul dintre patronii cu afaceri în domeniul HoReCa.
A fost publicată lista cu noile taxe și impozite, iar antreprenorii sunt nemulțumiți de modificările fiscale.