Persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile la două niveluri ale salariului minim este obligatoriu să depună declarații până la 25 mai.
Este obligatoriu să fie depusă până la 25 mai
Persoanele fizice care au avut doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă, în anul 2023, pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile sociale, au obligaţia să trimită, în premieră, declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor realizate în 2023 (capitolul I al declaraţiei), dacă plătitorul de venit a reţinut CAS şi CASS, pentru perioada octombrie – decembrie 2023, aplicate asupra salariului minim în vigoare în intervalul antemenţionat, de 3.300 de lei brut, conform unei analize Economica.net pe baza OUG 115 din 2023 care schimbă Codul fiscal. Iată cum completaţi declaraţia unică pentru a vă definitiva contribuţiile datorate pentru anul 2023.
Până în 2023, persoanele fizice care au avut doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală, dintr-o singură sursă, pentru care impozitul şi contribuţiile sociale au fost reţinute de plătitorul de venit şi plătite la Fisc, pentru că au încasat venit net anual cel puţin egal cu 12 salarii minime brute, au avut obligaţia să trimită declaraţia unică la Fisc, toate dările aferente veniturilor lor fiind suportate de plătitorul de venit şi declarate la ANAF prin declaraţia 112.
În 2023, am avut două valori ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la începutul anului 2023 până la finalul lunii septembrie şi 3.300 de lei de la 1 octombrie până la sfârşitul anului 2023.
Executivul a avut nevoie de peste două luni ca să reglementeze valoarea salariului minim pe economie utilizată la determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în 2023 şi pentru determinarea bazelor de calcul a acestor contribuţii.
Guvernul a decis abia în 15 decembrie 2023, prin OUG 115, că singura valoare a salariului minim brut în funcţie de care se stabilesc plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii în 2023 e cea dinainte de majorarea din octombrie, adică 3.000 de lei (mai precis, valoarea salariului minimă folosită ca referinţă pentru determinarea plafoanelor minime şi plata contribuţiilor sociale e cea în vigoare la 25 mai, conform unei analize Economica.net, publicate deja).
Contribuţiile reținute la nivelul salariului majorat în perioada octombrie – decembrie
În lipsa unui răspuns prompt şi clar din partea executivului cu privire la reglementarea valorii salariului minimă utilizată ca referinţă pentru plata contribuţiilor şi stabilirea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii, unii dintre plătitorii de venit au reţinut contribuţiile la nivelul salariului majorat în perioada octombrie – decembrie, adică salariul minim în vigoare în ultimele trei luni din anul 2023.
Persoanele fizice pentru care s-au plătit deja contribuţii sociale în ultimele trei luni din an la salariul minim majorat sunt obligate să declare din nou la ANAF şi să recalculeze contribuţiile datorate pentru veniturile încasate în 2023, raportate la salariul minim de 3.000 de lei, prin declaraţia unică.
Persoanele fizice care au doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă în anul 2023, pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile sociale, au obligaţia să trimită declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor realizate în 2023 (capitolul I al declaraţiei), dacă plătitorul de venit a reţinut CAS şi CASS, pentru perioada octombrie – decembrie 2023, aplicate asupra salariului minim brut majorat la 3.300 de lei.
Oamenii aflaţi în situaţia descrisă mai sus sunt obligați să fie depună la Fisc declaraţia unică până la 25 mai 2024.