Prima pagină » National » Este obligatoriu pentru toți cetățenii. Ce vrea să facă UE în România
Este obligatoriu pentru toți cetățenii. Ce vrea să facă UE în România

Este obligatoriu pentru toți cetățenii. Ce vrea să facă UE în România

27 iun. 2024, 14:30,
BZI.ro, în National

Este obligatoriu pentru toți cetățenii membri UE. Liderii europeni ar urma să ceară o concentrare mai mare pe producţia de tehnologii verzi în Europa. Comisia Europeană va propune un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic pentru UE pentru a reduce emisiile până în 2040. Iată ce vrea să facă UE în România.

Este obligatoriu pentru toți cetățenii

Noul regulament arată că ţările UE vor fi nevoite să investească mai mult în transferul sectoarelor de la combustibilii fosili şi în electricitate. Sunt menționate măsuri și cu privire la reţelele electrice şi stocarea energiei. Presupusa tranziție ecologică a Europei ar trebui să se concentreze pe menţinerea industriilor competitive.

Uniunea Europeană are de gând să ceară în perioada următoare o concentrare mai mare pe producţia de tehnologii verzi în Europa. În proiectul de lege propus de UE nu este specificat dacă liderii intenţionează să consolideze politicile climatice ale UE în următorii cinci ani.

Uniunea Europeană a luat o decizie în ceea ce privește clădirile din fiecare stat membru. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România. Există diverse cerințe aplicabile clădirilor „verzi”, incluzând:

Eficiență energetică: Clădirile trebuie să îndeplinească anumite standarde de eficiență energetică pentru a reduce amprenta lor de carbon.

Conservarea apei: Sistemele de reducere a consumului de apă trebuie să fie integrate în clădiri.

Managementul deșeurilor: Programele de reducere a cantităților de deșeuri trebuie să fie implementate în timpul procesului de construcție, iar clădirea trebuie să fie echipată cu sisteme de colectare selectivă după finalizare.

Calitatea aerului: Clădirile trebuie să dispună de sisteme eficiente de ventilare, iar utilizarea materialelor toxice în construcție este interzisă.

Sustenabilitatea locației construite: Clădirea trebuie să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător.

Ignorarea cerințelor referitoare la clădirile ecologice poate avea consecințe legale, inclusiv amenzi, întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și posibila răspundere pentru deteriorarea mediului.

Neconformarea cu reglementările referitoare la construcțiile ecologice poate rezulta în imposibilitatea obținerii autorizațiilor necesare.

Investiții uriașe în cel mai mare parc fotovoltaic din România

Investitorul israelian Econergy și fondul francez de investiții în energie regenerabilă RGreen au inaugurat la Părău, județul Brașov, un parc fotovoltaic cu panouri solare care se mișcă după soare. Proiectul valorează 65 de milioane de euro.

La Brașov a fost inaugurat parcul solar de la Părău. Cu o suprafață de 113 hectare și un cost total de 65.5 de milioane de euro, proiectul va produce energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere.

Recent, a fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual.

Au apărut schimbări și în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *