Prima pagină » Actualitate » Este obligatoriu pentru cei care stau la bloc! Regulile pe care trebuie să le respecte orice locatar

Este obligatoriu pentru cei care stau la bloc! Regulile pe care trebuie să le respecte orice locatar

26 mart. 2024, 10:40, 1 ,
în Actualitate

Este obligatoriu pentru cei care stau la bloc! Cei care se confruntă cu lipsa spațiului de depozitare în locuințe găsesc soluția în boxele imobilelor. Iată regulile pe care trebuie să le respecte orice locatar.

Este obligatoriu pentru cei care stau la bloc!

Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. O schimbare majoră vizează utilizarea boxelor gospodărești de la blocuri. Boxele pentru depozitare pot fi amenajate în subsolul imobilelor, însă trebuie respectate condițiile pentru amenajare.

De asemenea, este important ca în aceste spații să nu fie depozitate substanțe care ar putea reprezenta un risc mare de incendiu. Locatarii sunt responsabili de asigurarea condițiilor normale de funcționare a locuințelor deținute și a boxelor pentru depozitare.

Ce sume trebuie să plătească locatarii pentru fondul de reparații

Fondul de reparații este un mecanism financiar destinat întreținerii și reparațiilor necesare într-un bloc de locuințe. Acest fond este obligatoriu și este constituit din contribuțiile locatarilor și proprietarilor de apartamente din acel bloc. Principala sa funcție este să asigure resursele necesare pentru întreținerea și repararea clădirii în ansamblu, inclusiv a părților comune precum acoperișul, fațada, scările, instalațiile comune.

Cei care locuiesc la bloc trebuie să plătească contribuții periodice către fondul de reparații conform regulamentului de administrare al clădirii. Fondul de reparații este esențial pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în blocuri și pentru prevenirea degradării clădirilor în timp. Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în contul asociației de proprietari. Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 de lei.

Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Conform Legii pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari.

Persoanele care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli stricte în anul 2024, printre acestea fiind programul de liniște. Conform prevederilor Legii nr. 61/1991, care reglementează viața în comun la bloc, respectarea orelor de liniște este obligatorie.

Comentarii
  • „Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

    – tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

    – tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

    – organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social.” https://www.politiaromana.ro/ro/utile/intrebari-frecvente/care-sunt-orele-de-liniste

    Nu induceti in eroare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`