Este obligatoriu pentru cei care au mașină! Persoanele care au achiziționat o mașină trebuie să îndeplinească o serie de formalități Iată ce trebuie să declare șoferii la primărie.
Este obligatoriu pentru cei care au mașină!
Persoanele fizice care au cumpărat o mașină trebuie să respecte câteva formalități. Pe lângă procedurile necesare pentru înmatricularea vehiculului, este esențial ca noul proprietar de mașină să declare automobilul la primăria unde se află domiciliul.
Procesul de declarare a autovehiculului implică completarea unui formular tipizat, destinat înregistrării mașinii în evidența Direcției de Impozite și Taxe Locale. Proprietarii trebuie să completeze o declarație fiscală, care are rolul de a stabili impozitul aplicabil pentru vehiculele deținute de persoane fizice.
Cum se calculează impozitul pe mașină
Impozitul auto este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Codul Fiscal prevede o clasificare cu tipurile de autovehicule în funcție de capacitatea cilindrică, stabilind limitele pentru impozitare. Cu toate acestea, valoarea exactă a impozitului este stabilită la nivel local. Aceste reguli de calcul se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Plata impozitului se efectuează anual, în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie. De asemenea, se oferă o bonificație de până la 10% pentru cei care aleg să plătească integral impozitul anticipat, până la 31 martie. Așadar, înregistrarea mașinii la Direcția de Impozite și Taxe Locale este obligatorie pentru cei care dețin una sau mai multe mașini.
O noutate în anul 2024 cu privire la impozit este aceea că o categorie de șoferi sunt scutiți de plata impozitelor. Cei care se încadrează în această categorie sunt proprietarii de vehicule istorice, dar și cei care dețin autovehicule electrice sau cei care au handicap grav. Pentru a obține scutirea de la plata impozitului auto, persoanele fizice trebuie să depună o cerere, însoțită de documente care atestă încadrarea lor în una dintre categoriile de scutire prevăzute de lege.
O altă lege îi vizează și pe cei care vând o mașină. Șoferii români pot plăti mai mulți bani dacă nu respectă legile în momentul în care înstrăinează un autovehicul. Persoanele asigurate au obligația de a notifica asigurătorul RCA în termen de cinci zile, dacă intervin modificări în datele înscrise în contractul RCA. Modificarea se face la vânzarea unui autovehicul, situație în care polița de asigurare trebuie actualizată pentru ca noul proprietar să fie trecut în acte.
Dacă posesorul auto care vinde o mașină nu anunță asiguratorul despre schimbarea de proprietate, șoferul poate plăti mai mulți bani. Astfel, vânzătorul riscă o penalizare sub forma reducerii clasei de bonus-malus pentru viitoarele polițe RCA încheiate, dacă noul proprietar este implicat într-un accident rutier și polița RCA este încă asociată cu vechiul proprietar. Dacă fostul proprietar nu notifică asigurătorul în legătură cu vânzarea mașinii și apare un accident în care noul proprietar este vinovat, fostul proprietar va avea de suferit financiar.
Românii care și-au cumpărat o mașină au obligația să o declare la primăria din zona de domiciliu. Posesorul auto va plăti impozit pe mașină în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Șoferii trebuie să respecte aceste formalități atunci când cumpără sau vând o mașină. În caz contrar, se aplică amenzi drastice.