Garabet Ibrăileanu este o mare celebritate a României și a orașului Iași. Promotor al culturii, literaturii și istoriei naționale, Ateneul Național din Iași își îndreaptă atenția, anul acesta, către scriitor. După finalizarea reabilitării integrale a mormântului acestuia, Ateneul Național închină astăzi, 11 martie 2021, la ora 12:00, un pios și solidar omagiu. Asta prin inaugurarea unui bust peste mormântul acestuia și oficierea unei slujbe de pomenire la locul său de odihnă veșnică, din Cimitirul Eternitatea
Promotor al culturii, literaturii și istoriei naționale, Ateneul Național din Iași își îndreaptă atenția, anul acesta, către marele scriitor Garabet Ibrăileanu. După finalizarea reabilitării integrale a mormântului acestuia, Ateneul Național închină astăzi, 11 martie 2021, la ora 12:00, un pios și solidar omagiu. Asta prin inaugurarea unui bust peste mormântul acestuia și oficierea unei slujbe de pomenire la locul său de odihnă veșnică, din Cimitirul Eternitatea.
Garabet Ibrăileanu a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier român
Garabet Ibrăileanu a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier român. Acesta s-a născut în orașul Târgu Frumos, județul Iași, la 23 mai 1871. „Având în vedere că mormântul scriitorului Garabet Ibrăileanu este monument istoric, toate demersurile administrative privind reabilitarea lui au fost realizate cu acordul și sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Ateneul ieșean își propune, prin aceste manifestări, să comemoreze o personalitate marcantă a vieții literare românești, aducând memoriei scriitorului un frumos omagiu, în semn de înaltă recunoaștere a meritelor și contribuției sale extraordinare la desăvârșirea culturii române”, a declarat managerul Ateneului, Andrei Apreotesei.
Este una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea
Garabet Ibrăileanu este una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare științifice (direcția poporanistă), creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iași și principal redactor al revistei „Viața românească” între anii 1906 și 1930. Sub pseudonimul Cezar Vraja, pe care avea să-l folosească, cu intermitențe, toată viața, Garabet Ibrăileanu debutează în paginile revistei „Școala nouă” cu articole, după care publică versuri, poeme în proză, cugetări, traduceri. Ibrăileanu, împreună cu alți colegi, printre care Raicu Ionescu-Rion, înființează, în 1888, Societatea literară „Orientul”. Colaborează în 1905, în numerele 1-3 ale revistei „Curentul nou”.
În martie 1906 apare la Iași „Viața Românească”, directori Constantin Stere și Paul Bujor, secretar de redacție Ibrăileanu. Îi apar volumele „După război” și „Scriitori români și străini” (1921). Între 1924-1925 redactează romanul „Adela” într-o primă versiune. În 1927 lucrează la o ediție a poeziilor lui Eminescu ce va fi editată în 1930 de „Cultura națională”. A părăsit lumea celor vii în noaptea de 10 spre 11 martie 1936. La 12 martie, corpul profesorului a fost incinerat și timp de un sfert de oră i s-a cântat andantele din Simfonia Nr. 6 (Pastorală) de Ludwig van Beethoven.