Prima pagină » Local » Este nevoie urgent de trombocite pentru trei bolnavi de cancer!

Este nevoie urgent de trombocite pentru trei bolnavi de cancer!

25 nov. 2022, 02:00, 1 ,
în Local

Este nevoie urgent de trombocite pentru trei bolnavi de cancer. Crăciun Zamfirachi și Adela Capriș sunt internați la Institutul Regional de Oncologie, secția Hematologie. Tot în cadrul IRO este internat și cel de-al treilea pacient ce are nevoie de trombocite, Jănică Dobrea. Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru cei trei trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cei cu boli hematologice, cei care au suferit un transplant, cei cu traumatisme sau care au avut un accident.

afis donare de trombocite

Ieșenii pot dona trombocite și pentru Adela Capriș

Ieșenii pot dona trombocite pentru trei bolnavi de cancer!

  afis donare de trombocite

Nevoie de trombocite are și Jănică Dobrea, care suferă de leucemie

Crăciun Zamfirachi, în vârstă de 68 de ani, este internat în cadrul IRO Iași și are nevoie de trombocite pentru a putea continua lupta cu cancerul.

„Vă rog, dacă sunt persoane care pot dona sânge. Avem nevoie pentru Crăciun Zamfirachi, care este internat la IRO Iași, secția Hematologie. Are nevoie urgent de trombocite! Nu contează grupa de sânge! Cine poate și dorește să ajute o poate face mergând să doneze la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, care se află pe strada. Nicolae Bălcescu, nr. 21, care programul de primire al donatorilor de luni până vineri, între orele 7.30 – 13.30. Vă mulțumesc din suflet!”, a precizat Marian Haralambie, fiul lui Crăciun Zamfirachi.

Nevoie de trombocite are și Jănică Dobrea, care suferă de leucemie.

„Tata are leucemie, este internat la IRO Iași. Are nevoie de trombocite pentru tratament. Doar bărbații până în 50 de ani pot dona. Puteți să ne ajutați, donând. Să specificați numele lui și al spitalului, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, după ce ați donat: Dobrea Jănică, IRO Iași. Mulțumesc și Dumnezeu să ne ajute!”, a precizat Oana Geraldina Dobre, fiica lui Jănică Dobrea.

Ieșenii pot dona trombocite și pentru Adela Capriș.

„Capriș Adela are nevoie de noi! Este internată la IRO, Iași, secția Hematologie. Are nevoie de trombocite! Facem apel la bărbații care donează prin AFEREZĂ, cu vârsta până în 50 de ani și care au donat în ultimele 3-6 luni!”, se menționează într-o postare de pe contul de Facebook al organizației „Donează sânge, fii erou!”

Ce presupune donarea de trombocite

Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi

Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru cei trei trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat din sânge, restul sângelui întorcându-se înapoi la donator.

Deoarece majoritatea globulelor roșii se întorc la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Pentru cei trei bolnavi de cancer pot dona bărbații cu vârsta până în 50 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru.

Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *