Este nevoie urgent de sânge pentru un bărbat din Iaşi, bolnav de cancer, care, în prezent, este internat în cadrul Institutului Regional de Oncologie. Adrian Asaftei are nevoie de donatori care să aibă grupa sanguină 0.
Un ieșean bolnav de cancer are nevoie de sânge
Adrian Asaftei a fost diagnosticat cu mielom multiplu. Mielom multiplu, cunoscut şi drept boala Kahler, este un tip de cancer al sângelui, caracterizat de producerea în exces și funcționarea anormală a plasmocitelor, un tip de celule albe din sânge. Excesul de plasmocite se poate combina, în cele din urmă, pentru a crea o tumoră sau mai multe, în multe părți ale corpului. Atunci când este prezentă o singură tumoră, aceasta este denumită plasmocitom solitar. Atunci când măduva osoasă are mai mult de 10 la sută plasmocite clonale, se folosește termenul de mielom multiplu. Starea lui Adrian Asaftei s-a agravat în ultimele săptămâni, astfel că bărbatul are nevoie urgent de transfuzii de sânge. Persoanele care doresc să-l ajute pe acesta pot dona sânge la orice centru de transfuzii sanguine din țară, doar că trebuie să specifice numele pacientului și unitatea medicală la care este acesta internat.
„Rog din suflet pe oricine are grupa 0 negativ și poate să doneze, să îl ajute pe tatăl meu care este internat la IRO, cu mielom multiplu refractar, după ce starea i s-a agravat în ultimele săptămâni, și are nevoie de transfuzii de sânge. Numele este Asaftei Adrian. Se poate dona la orice centru de transfuzie, trebuie doar menționat numele pacientului și spitalul. Vă mulțumesc!”, a transmis Mircea Asaftei, fiul pacientului.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona sânge
Pot dona sânge doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații, nu mai puțin de 60 de kilograme. Donatorii trebuie să aibă tensiunea arterială cuprinsă între 120/70 și 180/100 mmHG. În ziua donării, aceștia trebuie să consume un mic dejun fără grăsimi, iar atunci când se prezintă la centrul de transfuzii, să aibă asupra lor un act de identitate. De asemenea, acesta trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore – nu sunt criteriu de excludere. Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele șase luni, operații minore, în ultimele trei luni sau intervenții stomatologice mici, în ultimele șapte zile. Important de menționat este și faptul că nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele șase luni. Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale.
Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezenta la centrul de transfuzii. Donarea de sânge a fost, este și va continua să fie o misiune onorabilă pentru fiecare ființă umană, nu este dureroasă, ba din contră, are multiple beneficii asupra organismului. Donarea de sânge este indicată pentru multe boli, cum ar fi hipertensiunea arterială. Procesul de donare este, de asemenea, util pentru femeile aflate la menopauză. Astfel, persoanele care doresc să îl ajute pe Adrian Asaftei, ieșeanul bolnav de cancer care are nevoie urgent de sânge, își vor îmbunătăți și propria stare de sănătate.
Oamenii au tot fost sa doneze si persinalul i-a trimis acasa ca deja aveau prea mult sange grupa zero