Prima pagină » Local » Este nevoie urgent de sânge pentru o ieșeancă. Aceasta urmează să fie operată: „Nu contează grupa sanguină”- FOTO

Este nevoie urgent de sânge pentru o ieșeancă. Aceasta urmează să fie operată: „Nu contează grupa sanguină”- FOTO

16 ian. 2024, 02:00, 4 ,
Cristina Doroftei, în Local

Este nevoie disperată de sânge pentru Elena Luchian, o tânără din Iași care urmează să treacă printr-o operație pulmonară dificilă. Se caută donatori, indiferent de grupa sanguină, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, de luni până vineri, între orele 07:30-13:30.

Strigăt de ajutor pentru o ieșeancă. Aceasta are nevoie urgent de sânge

Cei care au posibilitatea pot să meargă de luni până vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, însă cu programare online, care se poate face prin intermediul aplicației BlooDoChallenge.

„Avem nevoie urgent de sânge pentru o operație la plămâni. Vă rugăm dacă puteți să ajutați, la centrul de donatori din spatele spitalului Clinic de Urgență «Sf. Spiridon» din Iași, pentru pacienta Elena Luchian. Vă mulțumim din suflet” a publicat Lucian Turcu pe rețelele de socializare.

Pentru a putea dona sânge, potențialul donator trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acesta trebuie să aibă vârsta situată între 18 și 60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații nu mai puțin de 60 de kilograme.

Donatorii trebuie să aibă pulsul situat între 60 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere. Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile. Important de menționat este și faptul nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele 6 luni.

Medicii trag un semnal de alarmă

 CTS Iași

Este nevoie disperată de sânge pentru Elena Luchian, o tânără din Iași care urmează să treacă printr-o operație

Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale. Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezenta la centrul de transfuzii. Unele dintre beneficiile donării includ reînnoirea sângelui, creșterea proprietăților compensatorii ale organismului, care ajută donatorul să se recupereze rapid după donare sau pierderea de sânge.

Nu există un substitut pentru sânge. Acesta nu poate fi fabricat și singura sursă este donarea. Mai mult, elementele celulare din unitatea de sânge, celule roșii și trombocite sau proteine din plasma donată, au o valabilitate bine stabilită, astfel încât, dacă unitatea de sânge nu a fost folosită, ea trebuie înlocuită. Donarea de sânge trebuie să fie un proces continuu.

Medicii ieșeni afirmă faptul că ar trebui să se facă o propagandă pentru ca lumea să doneze, pentru că numărul pacienților care au nevoie de sânge este mare.

Comentarii
  • Ceva e putred la CRTS Iasi

    Ce face? Se cauta donatori? Ia uitati-va pe pagina de facebook a CRTS Iasi, se plang acolo ca sunt prea multi donatori

  • de pe pagina de fb a CTS: Stimați donatori, incepand de azi, 15.01, vom limita accesul donatorilor la 100-120 persoane pe zi, în funcție de fluxul donatorilor și evoluția stocurilor.
    Mulțumim pentru înțelegere!

  • Intrebati dobitoaca de la CTS , de ce nu este sange suficient la CTS. Pentru ca a decis ea, „inteligenta” ca numai cei cu programare on-line au acces, restul , la plimbare.

  • Si uite asa unii care ar trebui sa ia decizii corecte le iau tot in interesul unora, sau nu le iua deloc. Mergeti la persoana responsabila cu donatul sa va doneze ea sange!!!!! Asa se intampla cand pui n pozitii cheie persoane incapabile, alese pe diverse criterii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024