Prima pagină » Economic Local » Este necesar un nou aviz pentru românii care trebuie să îşi monteze panouri solare pe case
Este necesar un nou aviz pentru românii care trebuie să îşi monteze panouri solare pe case

Este necesar un nou aviz pentru românii care trebuie să îşi monteze panouri solare pe case

10 oct. 2024, 10:06, 1 ,
în Economic Local

Românii care doresc să instaleze panouri solare pe casele lor vor trebui să obțină un nou aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură.

Programul REPowerEU, destinat finanțării instalării de panouri fotovoltaice pentru persoane fizice, impune acum ca solicitările să fie însoțite de un aviz de la această instituție. Acest aviz trebuie să confirme că imobilul pe care se montează panourile nu este clasificat sau în curs de clasificare ca monument istoric, nici parte din patrimoniul UNESCO sau alte zone protejate conform legii.

Noul program de finanțare începe pe 24 octombrie 2024, iar operatorii economici implicați pot depune cereri pentru un număr limitat de beneficiari. Programul prevede acordarea a 60.000 de vouchere, fiecare în valoare de 5000 de euro, destinate instalării panourilor solare și a sistemelor de stocare a energiei. Termenul pentru instalarea acestor sisteme este septembrie 2025, iar plata către beneficiari se va face până la sfârșitul aceluiași an.

O problemă suplimentară o reprezintă volumul mare de solicitări care ar putea suprasolicita Direcțiile Județene pentru Cultură, deja subdimensionate în termeni de personal, cum este cazul Direcției din Iași. De asemenea, Ministerul Culturii nu a fost consultat în elaborarea ghidului solicitantului, deși avizele ar fi putut fi emise de autoritățile locale.

Beneficiarii programului sunt în principal consumatorii vulnerabili de energie, conform legislației, iar în a doua etapă a programului, orice persoană fizică va putea aplica, dacă nu beneficiază deja de astfel de sisteme.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`