Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Este necesar să ne dezinfectăm alimentele cumpărate? Ar trebui să facem duș sau să ne schimbam hainele după cumpărături? Răspunsul experților la cele mai multe intrebari despre coronavirus

Este necesar să ne dezinfectăm alimentele cumpărate? Ar trebui să facem duș sau să ne schimbam hainele după cumpărături? Răspunsul experților la cele mai multe intrebari despre coronavirus

15 apr. 2020, 13:01,
BZI.ro, în Sanatate

Este necesar să dezinfectăm alimentele cumpărate? Mulți dintre noi încă se aventurează să se aprovizioneze cu produse alimentare și articole de toaletă. Dar care este cel mai sigur mod de a face cumpărături în timpul acestei pandemii? Și ce ar trebui să faceți odată ce v-ați adus cumparaturile acasă?

Jurnaliștii npr.org au cerut experților în bolile infecțioase, în virologie și în siguranța alimentelor să-și împărtășească sfaturile cu privire la cumpărăturile alimentare sigure.

Cunoaște pericolele – concentrează-te asupra oamenilor, nu asupra mâncării

Mulți oameni se îngrijorează de posibilitatea de a lua coronavirusul din lucruri precum carucioarele de la magazinele alimentare sau cutiile de cereale. Dar cel mai mare risc în ceea ce privește alimentația este interiorul magazinului in care este posibil sa aveti contacte cu alte persoane care ar putea fi infectate.

„Deși este posibil să contractați virusul [de pe suprafețe contaminate], cea mai mare parte a transmisiei va fi probabil din picături respiratorii, la care sunteți expus atunci când sunteți în preajma altor persoane”, spune Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia School Mailman School of Public Health.

Evitați aglomerația și faceți cumpărăturile repede

Donald Schaffner, un microbiolog alimentar și profesor la Rutgers University, recomandă să căutați un magazin alimentar care să limiteze numărul cumpărătorilor care au voie să intre simultan. În timp ce acest lucru ar putea duce la o lungă coada afara, este de asemenea probabil să ușureze practicarea distanțării sociale în interiorul magazinului – rămânând la cel puțin 6 metri distanță față de alte persoane. Și după ce sunteți acolo, spune el, concentrați-vă să intrați și să ieșiți cât mai repede posibil pentru a vă reduce riscul.

Este necesar să dezinfectăm alimentele cumpărate? Iesiti cu o lista la cumparaturi

„Fii cât mai eficient în magazin”, spune Schaffner. „Aveți o listă. Miscați-vă prin magazin rapid și eficient. Ieșiți rapid. Fiți respectuos față de ceilalți. Mențineți distanța socială în timp ce sunteți în magazin.”

Purtați o mască

Având în vedere dovezile din ce în ce mai clare că oamenii pot raspandi virusul înainte de a prezenta simptome, este posibil să nu știe că sunt infectați. De aceea, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA recomandă acum oamenilor să poarte masti, nu atât pentru a vă proteja, cât pentru a proteja alte persoane de dvs. în cazul în care sunteți infectat.

Mergi singur

Dr. David Aronoff, directorul Diviziei de Boli Infecțioase din Centrul Medical al Universității Vanderbilt, spune să mergi singur la magazin dacă poți, pentru că mai multe persoane genereaza agloeratie și ar putea ridica potențial riscul de infecție.

„Dacă aveți trei persoane care locuiesc împreună și toate cele trei persoane merg la magazin, chiar dacă toate cele trei persoane au un risc scăzut de a se infecta la nivel individual, ca grup, acestea și-au triplat riscul, în esență”, spune Aronoff.

Este necesar să dezinfectăm alimentele cumpărate? Igienizează cărucioarele și mâinile

Cand vă aflați în magazin, asigurați-vă că igienizați mânerele coșului. Multe magazine fac acest lucru pentru clienți acum, dar nu strică să-ți aduci propriul dezinfectant de mână sau să dezinfectezi cu șervețele dacă le ai. Asigurați-vă că evitați să vă atingeți fața în timp ce sunteți acolo, până când vă puteți igiena mâinile din nou.

Un alt sfat, de la Rasmussen: Nu folosiți telefonul mobil în timp ce sunteți în magazin, deoarece un „telefon este o modalitate excelentă de a vă ridica mâinile chiar la față”.

Fara mănuși

„Mănușile nu sunt magice”, spune Schaffner. „Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși.”

Rasmussen este de acord. „Am văzut o mulțime de oameni care poartă mănuși în public și le poartă toată ziua și fac o mulțime de activități normale, cum ar fi să vorbească telefonul, să mănânce, să se ocupe de mâncarea pe care o vor duce mai târziu cu mănușile alea acasa”, spune ea. „Și asta nu este o practică grozavă”.

Lasă mănușile acasă și igienizează sau spală mâinile în schimb – înainte de a intra în magazin, după plecare și din nou odată ce ajungi acasă.

Oferă-i casierului ceva spațiu

În timp ce cumpărăturile alimentare vă pot stresa, lucrătorii de la magazinul alimentar sunt cei mai expuși riscurilor, deoarece interacționează zilnic cu mulți clienți. Protejați-i asigurându-vă că stați la 6 metri distanță sau cât puteți, în timp ce faceți plata.

Nu înnebuni dezinfectând produsele alimentare

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Aceştia spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică. Dacă vă spălați pe mâini după ce vă despachetați cumpărăturile, înainte să vă apucați de gătit sau mâncat, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vreți neapărat să dezinfectați mâncarea, rămâneți la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alte ambalaje şi ar putea contamina mâncarea.

Este necesar să dezinfectăm alimentele cumpărate? Dacă doriți cu adevărat să vă spălați alimentele, nu folosiți spray sau șervețele dezinfectante

Dacă cumva vă micșorează anxietatea de a șterge fiecare ultim borcan de jeleu, nu este rău în asta, sunt de acord experții. Dar Graham avertizează că dacă te simți obligat să le ștergi, ar putea fi înțelept să folosești apă și săpun. „O mare parte din ambalajele din care vin alimentele nu sunt destinate să fie pulverizate cu dezinfectant, iar tu [ai putea] ajunge să îți contaminezi mâncarea”, spune ea.

Schaffner adaugă că dezinfectarea cu spray-uri este destinată a fi utilizată pe suprafețe dure, ceea ce nu ar include multe dintre tipurile de materiale plastice sau carton utilizate pentru ambalarea alimentelor.

Unii oameni pledează pentru spălarea produselor în săpun și apă. Dar Schaffner spune că aceasta este o idee proastă, deoarece este posibil ca, dacă ingerați reziduuri de săpun, ar putea duce la diaree sau vărsături. El spune că cel mai bun lucru este doar să vă clătiți produsele în apă rece.

Ar trebui să faceți duș sau să vă schimbați hainele după cumpărături? Depinde

„Mie personal nu îmi place să fac o dezinfectare completă când ajung acasă din magazin”, spune Rasmussen. „Ma spal pe maini. Nu imi pun in mod obisnuit mana pe fata si gura dupa ce am pus-o pe hainele cu care am fost la cumparaturi.”

„Dacă vă simțiți mai confortabil să vă schimbați hainele și să faceți un duș după ce vă întoarceți, atunci faceți din toate punctele de vedere”, spune ea.

Graham adaugă că dacă trăiești cu cineva care prezintă un risc ridicat de boală severă cu COVID-19, dușul și schimbarea hainelor ar putea fi o precauție rezonabilă de luat.

Un cuvânt despre mâncare înghețată

Unii dintre voi se întreaba dacă înghețarea alimentelor ucide virusul. Raspunsul este nu. Frigiderul sau înghețarea ar ajuta efectiv virusul să supraviețuiască mai mult – de aceea analizele se fac prin congelarea probelor de virus pentru a le conserva, după cum remarcă Graham. Dar dacă sunteți îngrijorat, aruncați doar ambalajul și nu uitați să vă spălați pe mâini după ce l-ați îndepărtat, spune Rasmussen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *