Prima pagină » National » Este legală sau nu strângerea banilor pentru fondul clasei? Ce prevede legislația din anul școlar 2024-2025
Este legală sau nu strângerea banilor pentru fondul clasei? Ce prevede legislația din anul școlar 2024-2025

Este legală sau nu strângerea banilor pentru fondul clasei? Ce prevede legislația din anul școlar 2024-2025

18 sept. 2024, 14:40, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Mulți părinți și elevi vor să afle dacă este legală sau nu strângerea banilor pentru fondul clasei. Strângerea fondului clasei este o practică veche în școlile din România, părinții fiind solicitați să contribuie cu sume de bani pentru materiale didactice. Iată ce prevede legislația din anul școlar 2024-2025.

Este legală sau nu strângerea banilor pentru fondul clasei?

Strângerea de bani de la părinți pentru fondul clasei nu mai este legală. În anul școlar 2024-2025, legislația din România a clarificat și a restricționat strângerea de bani pentru fondul clasei sau al școlii. Materialele necesare pentru activitățile școlare și pentru dotarea sălilor de curs vor fi achiziționate din bugetul alocat de Ministerul Educației.

Chiar dacă legislația interzice, unele școli continuă să colecteze bani de la părinți pentru fondul clasei. Autoritățile pot verifica aceste practici și pot aplica sancțiuni. De asemenea, părinții care sunt solicitați să dea bani pentru fondul clasei sau al școlii pot raporta situația autorităților competente.

În anul școlar 2024-2025, legislația interzice strângerea de bani pentru fondul clasei. Toate resursele necesare pentru funcționarea școlilor trebuie să fie acoperite de bugetul de stat.

Ce drepturi vor avea elevii și părinții în acest an școlar

Anul școlar 2024-2025 vine cu o serie de schimbări. Elevii vor avea noi drepturi. Aceștia vor putea evalua activitatea profesorilor și își vor putea vedea lucrarea scrisă de la Evaluarea Națională sau de la Bacalaureat, înainte de a depune contestație.

Mai mult, părinții elevilor vor avea dreptul să ceară socoteală pentru notele acordate copiilor. O altă noutate este acceea că un consilier școlar va fi obligatoriu la fiecare 500 de elevi. Anul școlar 2024-2025 vine și cu noi reguli de disciplină pentru elevi. Una dintre măsurile luate pentru elevii români este introducerea sălii de detenție pentru cei care deranjează orele.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

O altă noutate pentru anul școlar 2024-2025 este impunerea unui cod vestimentar. Elevii care vin îmbrăcați nepotrivit la ore pot fi dați afară de către profesor. Regulamentul a fost impus după ce ani la rând tot mai mulți elevi au venit la școală cu pantaloni rupți, bluze decoltate cu vedere la buric, gene și unghii false foarte lungi, piercing-uri și tatuaje.Pe lângă codul vestimentar al elevilor ce trebuie respectat din toamnă, se vor aplica și sancțiuni elevilor care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor. Pe lângă sala de detenție, se va impune și anularea bursei școlare dacă un elev are abateri disciplinare. Telefoanele mobile vor fi și ele interzise în timpul orelor de curs.

Legislația din anul școlar 2024-2025 este foarte clară în ceea ce privește fondul clasei și strângerea de bani. Legea interzice să se colecteze bani de la părinți pentru fondul clasei sau al școlii.

Comentarii
  • Fondul clasei il strang parintii, daca vor. Pe mine, ca profesor si diriginte, potrivit Legii, nu ma intereseaza. Altceva ma preocupa : cine ar trebui sa plateasca reparatiile la clasele vandalizate de elevi?
    Anul trecut, in septembrie, la prima sedinta cu parintii, i-am rugat sa faca fotografii cu interiorul salii de clasa. In iunie, ac,la ultima sedinta cu parintii, i-am rugat sa compare cum arata clasa atunci si cum arata acum. Si i-am intrebat acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024