Tot mai multe persoane aleg să consume laptele vegetal în detrimentul celui animal. Motivul principal ar fi adoptarea unui stil de viață vegan sau din motive de sănătate.
În prezent există o gamă variată de alternative vegetale, astfel, cu siguranță poți găsi unul pe placul tău. Se cunoaște faptul că deși este din ce în ce mai ales, există și dezavantaje a consumului său pe care trebuie să le ai în vedere.
De ce se alege laptele vegetal din ce în ce mai des?
Beneficiile consumului său sunt numeroase, incluzând faptul că deține mulți nutrienți esențiali și vitamine, de care orice organism are nevoie. Acesta nu conține lactoză sau proteine din lapte de vacă, ceea ce este ideal pentru persoanele care doresc să consume, însă nu pot din cauza problemelor de intoleranță sau alergii.
În funcție de tipul de lapte vegetal ales și de componența sa, printre beneficii se enumeră faptul că pot scădea colesterolul, glicemia și hipertensiunea arterială, au un efect protector asupra daunelor oxidative, a bolilor cardiovasculare, a osteroporozei și a cancerului.
De asemenea, are efect antidiabetic, antioxidant, antiinflamator și antiviral, reglează tranzitul intestinal, promovează dezvoltarea creierului și întărește sistemul imunitar. Are efect antiîmbătrânire și poate menține hidratarea pielii.
Anumite tipuri sunt o sursă bună de vitamina E și de calciu, de vitamina A și D, are un gust dulce și conține multe proteine. De exemplu, o porție de lapte de soia, poate conține 8 grame de proteine și este îmbogățit cu vitamina D. Sunt și bogate în vitamina B și au un conținut scăzut de calorii și de grăsimi față de cel animal.
Un alt aspect important este faptul că nu conține hormoni sau antibiotice și conțin multe fibre. În ceea ce privește numărul de calorii, cel integral de vacă are aproximativ 70 calorii la 100 ml, iar cel de migdale poate avea 20 calorii la 100ml.
Iată dezavantajele consumului său
Deși laptele de ovăz este bogat în vitamine și are un gust deosebit, are un conținut mare de carbohidrați, ceea ce îl face incompatibil cu dietele hipocalorice sau mai sărace în carbohidrați. Acesta este sărac în grăsimi sănătoase și tinde să aibă mai multe calorii decât alți înlocuitori ai laptelui.
În ceea ce privește laptele de soia, se cunoaște faptul că este un ingredient mai controversat și că mulți specialiști nu sunt de acord cu consumarea sa. Acesta conține fitoestrogeni, care sunt compuși vegetali ce arată estrogenul pentru organism, ce pot perturba sau nu echilibrul hormona și care este un alergen comun pentru adulți și copii.
Laptele de orez are niveluri mai ridicate de arsenic anorganic, așadar este recomandat un consum mai moderat copiilor și femeilor însărcinate. Acesta este bogat și în carbohidrați, deci nu este cea mai bună alegere pentru persoanele cu diabet și nu este o sursă bună de proteine.
Laptele de cocos nu conține deloc proteine, are o valoare nutritivă mai mică și este bogat în grăsimi saturate. Sărac în proteine este și laptele de migdale, căruia îi lipsesc și unii nutrienți destul de importanți.
Laptele vegetal are atât multiple avantaje, cât și dezavantaje pentru organism. De aceea, este foarte important să alegi varianta potrivită și informată pentru nevoile tale.