Laptele vegetal precum cel din migdale, soia și ovăz a inundat rafturile magazinelor alimentare. Dar când vine vorba de cea mai apropiată alternativă la laptele de vacă, mulți experți recomandă laptele de mazăre. Laptele de mazăre, spre deosebire de alte opțiuni pe bază de plante, conține o cantitate similară de proteină, calciu și vitamina D cu laptele de vacă. Ultimele cercetări arată că laptele de mazăre conține, de asemenea, o cantitate similară de micronutrienți.
Ce nutrienți conține laptele de mazăre
Cercetătorii au măsurat cantitatea de magneziu, fosfor, zinc și seleniu din 85 de mostre de lapte vegetal. Acești micronutrienți se găsesc în laptele de vacă, dar nu sunt obligatoriu a fi precizate pe etichete. Laptele de mazăre și cel de soia au ieșit în evidență în cadrul studiului ca cele mai nutritive alternative. Potrivit raportului, laptele de mazăre avea 50% mai mult fosfor, zinc și seleniu decât laptele de vacă, în timp ce laptele de soia avea cel mai mare nivel de magneziu dintre toate. În contrast, laptele de migdale avea doar o cantitate foarte mică de fosfor în comparație cu laptele de vacă. Cu toate acestea, aceste constatări nu se aplică, probabil, tuturor produselor disponibile pe piață, deoarece cercetătorii au analizat doar două sau trei mărci de lapte din plante, conform lui Ben Redan, chimist de cercetare FDA și coordonatorul principal al acestui studiu.
Laptele de mazăre este bogat în proteină și relativ sărac în zaharuri, conform lui Sarah Zeglen, dietetician înregistrat la clinica Vanderbilt Weight Loss din SUA. Ea a spus că laptele de mazăre are un gust neutru, iar textura se situează undeva între laptele de migdale și laptele de vacă cu 2% grăsime. Laptele de mazăre nefiert furnizează 8 grame de proteină per porție, aceeași cantitate ca și cea regăsită în laptele de vacă. În comparație, laptele de migdale și laptele de caju oferă doar 1 g de proteină, în timp ce laptele de cocos nu conține proteine aproape deloc. Cu toate că laptele de mazăre este una dintre cele mai nutritive alterantive vegetale, este și una dintre cele mai costisitoare opțiuni.
„Nu cred că este necesar să treceți la el din motive de sănătate decât dacă urmați în mod specific o dietă pe bază de plante, aveți alergii la laptele clasic sau alte restricții care afectează obiceiurile alimentare”, a spus dieteticianul.
Este laptele de mazăre potrivit pentru tine?
Deoarece laptele de mazăre este făcut din mazăre galbenă, este o alternativă bună pentru oricine are alergie la nuci sau soia și nu poate consuma alte tipuri de lapte din plante. Cea mai bună alternativă din plante a fost laptele de soia, conform lui Amy Reed, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. „Apoi, când a apărut laptele din proteină de mazăre, l-am adăugat ca următoarea cea mai bună opțiune”, a spus Reed. Cu toate acestea, laptele de mazăre s-ar putea să nu fie potrivit pentru cineva alergic la legume sau predispus la constipație, a adăugat ea.
Consumul excesiv de lapte de mazăre sau orice tip de lapte din plante sau de vacă poate duce la probleme de sănătate suplimentare în afară de constipație. Prea mult calciu în dietă poate provoca balonare sau pietre la rinichi. Fără prea multe opțiuni pe piață, această băutură pe bază de plante poate fi prohibitivă din punct de vedere al costurilor. Unii oameni decid să-și facă propriul lapte de mazăre pentru a economisi bani.
„Dacă îți faci propriul lapte de mazăre, probabil vei avea parte de mai multe proteine. Dar nu va fi îmbogățit cu calciu sau vitamina D”, a spus Taylor Arnold, dietetician înregistrat la Growing Intuitive Eaters.
Amy Reed a avertizat, de asemenea, că cei mici ar putea fi expuși riscului de a dezvolta rahitism – o afecțiune care provoacă deformări osoase și creștere încetinită – dacă au niveluri severe scăzute de vitamina D și calciu. Pentru cei care vor să bea doar lapte de mazăre făcut acasă, fără alte varietăți de lapte, ea a sugerat să ia în considerare suplimentele de vitamina D și calciu.