Prima pagină » Sanatate » Este indicat antibioticul pentru tratarea COVID-19? Află care sunt recomandările medicilor

Este indicat antibioticul pentru tratarea COVID-19? Află care sunt recomandările medicilor

24 aug. 2022, 16:42,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă dacă este indicat antibioticul în tratarea COVID-19. Află, în acest articol, care sunt recomandările medicilor în ceea ce privește ameliorarea simptomelor generate de coronavirus.

Antibioticele constituie un grup de medicamente importante, care tratează și previn infecțiile bacteriene de diverse tipuri. În zilele noastre, peste 100 de antibiotice diferite sunt disponibile pentru tratarea unei game largi de infecții – de la infecții minore la infecții amenințătoare de viață.

Cu toate acestea, antibioticele nu pot preveni sau trata COVID-19, deoarece nu acționează asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. Iar despre boala care a pus stăpânire pe viețile noastre încă din anul 2020 știm că este provocată de un virus și nu de o bacterie. Prin urmare, antibioticele nu sunt recomandate pentru tratarea SARS-CoV-2.

un medic cu mâinile pline de pastile

Antibioticele constituie un grup de medicamente importante, care tratează și previn infecțiile bacteriene de diverse tipuri.

În ce situații este indicat antibioticul pentru tratarea COVID-19?

De la regula prezentată mai sus există și o excepție, aceea că antibioticele ar putea fi indicate doar în cazul în care pacienții suferă de forme severe de COVID-19 și care se află sub supravegherea medicilor. Mai mult, aceste medicamente sunt recomandate pentru a trata o infecție bacteriană (de exemplu, pneumonia bacteriană), care ar putea genera complicații serioase.

În ciuda faptului că antibioticele sunt eficiente doar în lupta cu bacteriile, acestea au fost prescrise foarte mult de medici în debutul pandemiei, chiar și la persoanele care sufereau de forme ușoare de boală. Acest lucru a dus la apariția rezistenței la antibiotice, situație în care medicamentele nu mai reușesc să oprească dezvoltarea bacteriilor.

„Antibioticele sunt un instrument necesar pe care medicii îl folosesc atunci când suspectează o infecţie bacteriană la un pacient spitalizat. Tratamentul început imediat poate salva viaţa unui pacient cu septicemie, de exemplu.

Pe măsură ce pandemia COVID-19 a evoluat, a devenit din ce în ce mai clar că antibioticele nu ajută în marea majoritate a cazurilor pacienţilor cu COVID-19. De cele mai multe ori, medicii au oprit administrarea tratamentului cu antibiotice după câteva zile, când au realizat că pacienţii nu au infecţie bacteriană.

Chiar şi aşa, această practică poate contribui la utilizarea în exces a antibioticelor şi poate eroda gradual eficacitatea acestora.” – a menţionat Dr. David Hyun, co-autor şi directorul proiectului din cadrul Pew Charitable Trusts, potrivit reginamaria.ro.

coronavirus care atacă celulele umane

În ciuda faptului că antibioticele sunt eficiente doar în lupta cu bacteriile, acestea au fost prescrise foarte mult de medici în debutul pandemiei, chiar și la persoanele care sufereau de forme ușoare de boală.

Azitromicina și doxiciclina, interzise în tratamentul COVID-19

Potrivit Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie, azitromicina si doxiciclina nu trebuie să fie utilizate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. În ceea ce privește azitromicina, aceasta poate fi folosită în tratamentul sinuzitei bacteriene acute, al otitei medii bacteriene acute, al faringitei, al amigdalitei sau în infecțiile pielii.

În urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia că administarea azitromicinei sau doxiciclinei la pacienții cu vârste mai mari de 50 de ani, în stadiul inițial de COVID-19 și care au fost tratați acasă, nu a dus la vindecarea mai rapidă a acestora și nici nu a redus internarea în spital. Mai mult, la unii dintrei ei, nici decesul nu a putut fi prevenit.

Așadar, antibioticele nu sunt recomandate în tratarea COVID-19, deoarece menirea lor este de a acționa doar împotriva bacteriilor și nu a virusurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *