Prima pagină » Sanatate » Este indicat antibioticul în bronșită? Află care sunt recomandările medicilor pentru a trata afecțiunea

Este indicat antibioticul în bronșită? Află care sunt recomandările medicilor pentru a trata afecțiunea

12 iul. 2022, 09:11,
în Sanatate

Înainte de a lua antibiotic pentru a trata bronșita, trebuie să înțelegi în ce constă afecțiunea. Află, în rândurile care urmează, cum se manifestă bronșita, din ce cauze apare și care este cel mai bun tratament.

Bronșita reprezintă o afecțiune obișnuită a sistemului respirator, care constă în inflamarea bronhiilor terminale (căile respiratorii care leagă traheea de plămâni). Boala determină apariția mucusului, a tusei și respirației dificile. Atunci când inflamația este localizată atât la nivelul traheei, cât și la nivelul bronhiilor, putem vorbi despre traheobronșită.

Cauzele care duc la apariția bronșitei sunt agenții patogeni, precum: virusurile, bacteriile, vaporii toxici sau praful. În cazul adulților, de vină sunt și fumatul, astmul, leziunile toracice, imunitatea scăzută, existența bolilor cronice sau alte aspecte prezente în cadrul unui stil de viață nesănătos și dezechilibrat.

Pe lângă mucus, tuse și respirație greoaie, persoanele afectate de bronșită experimentează și senzație de arsură în piept, dureri de cap, febră, frisoane și respirație șuierătoare.

o femeie care tușește

Pe lângă mucus, tuse și respirație greoaie, persoanele afectate de bronșită experimentează și senzație de arsură în piept, dureri de cap, febră, frisoane și respirație șuierătoare.

Este indicat antibioticul în tratarea bronșitei? Lista completă cu antibiotice recomandate de medici

Bronșita infecțioasă de natură virală NU se tratează cu antibiotice! Doar când vorbim despre bronșita infecțioasă cauzată de bacterii medicii prescriu antibiotice pentru a elimina infecția. Bineînțeles, sunt și cazuri în care este indicat antibioticul, chiar dacă este vorba despre o infecție virală, pentru a preîntâmpina o suprainfecție a căilor respiratorii.

Iată ce antibiotice recomandă medicii.

Amoxicilina

Amoxicilina este un antibiotic adesea prescris pentru pneumonie, gonoree, infecții ORL, infecții ale pielii sau ale căilor respiratorii și infecții urinare. Medicamentul poate fi găsit sub trei forme farmaceutice: capsule, pulbere pentru suspensie orală și pulbere injectabilă.

În urma administrării acestui antibiotic, pot apărea și reacții adverse, cum sunt: vărsături, diaree, dureri de stomac, urticarie, oboseală, lipsa poftei de mâncare sau, în caz de alergie la peniciline, şoc anafilactic.

Cefaclor

Cefaclor este un antibiotic eliberat sub mai multe denumiri, cum sunt: Ceclodyne, Cefaclor, Ceclor, Cefaklor. Mai mult, se găsește sub două forme farmaceutice, și anume: capsule și pulbere pentru suspensie orală.

Persoanele care iau acest antibiotic se pot confrunta cu: greață, constipație, dureri de cap, sângerări nazale, candidoză vaginală, tahicardie, lipsa poftei de mâncare, erupții cutanate, eritem și, chiar, șoc anafilactic. De aceea, medicamentul se administrează doar la recomandarea unui medic.

Cefiximum

Cefiximum poate fi găsit în farmacii sub numele de Eficef și sub formă de comprimate. Se administrează doar la recomandarea medicului și sub supravegherea acestuia, deoarece poate da următoarele efecte secundare: anxietate, somnolenţă, dureri de cap, prurit (mâncărimi), candidoză vaginală, diaree, vomă, greaţă, dureri abdominale (de stomac), umflarea picoarelor şi mâinilor, amorţeală în membre, tahicardie sau şoc anafilactic.

Acestea sunt cele mai recomandate antibiotice în caz de bronșită, însă există și altele. Se administrează doar la recomandarea unui medic!

antibiotice roșii și albe, căzute dintr-un borcan

Bronșita infecțioasă de natură virală NU se tratează cu antibiotice! Doar când vorbim despre bronșita infecțioasă cauzată de bacterii medicii prescriu antibiotice pentru a elimina infecția.

Pentru bronșită, foarte eficiente sunt și inhalațiile, ceaiurile sau siropurile naturiste.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Ramona Olaru, vacanță de poveste. Mulți români își doresc să ajungă acolo. Ce a vrut neapărat să facă
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii nu vor mai folosi acest obiect. Bucătăria va arăta cu totul alt fel
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
Playtech.ro
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Romina Gingașu, primele declarații despre divorțul de Piero Ferrari. Anunțul făcut după opt ani de relație
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025