Prima pagină » Sanatate » Este eficientă amoxicilina pentru gât? Ce trebuie să știi despre acest antibiotic ce tratează infecțiile bacteriene
Este eficientă amoxicilina pentru gât? Ce trebuie să știi despre acest antibiotic ce tratează infecțiile bacteriene

Este eficientă amoxicilina pentru gât? Ce trebuie să știi despre acest antibiotic ce tratează infecțiile bacteriene

18 oct. 2023, 16:16,
în Sanatate

În cazul afecțiunilor comune ale gâtului, precum faringita și amigdalita, care pot fi cauzate de diferite bacterii și virusuri, un tratament cu antibiotice poate fi necesar. Unul dintre antibioticele prescrise în astfel de situații este amoxicilina pentru gât.

Este eficientă amoxicilina pentru gât?

Simptomele comune ale unei infecții la nivelul gâtului includ durere sau disconfort în gât, dificultăți la înghițire, umflarea ganglionilor limfatici și febră. În cazul infecțiilor minore ale gâtului cauzate de virusuri, se pot lua în considerare odihnă, hidratare corespunzătoare și utilizarea spray-urilor sau pastilelor pentru ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, pentru infecțiile bacteriene, antibioticele pot fi necesare. Durata tratamentului cu antibiotice poate varia în funcție de gravitatea infecției, dar, în general, un curs durează între 7 și 10 zile.

Amoxicilina este un antibiotic aparținând clasei penicilinelor, și este frecvent prescris pentru tratarea infecțiilor gâtului. Acest antibiotic este eficient împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv streptococii de grup A. Disponibil sub formă de comprimate sau suspensie orală, amoxicilina este adesea preferată în cazul copiilor datorită ușurinței de administrare. De asemenea, este folosită pentru tratarea unor infecții bacteriene precum cele pulmonare (inclusiv pneumonie), abceselor dentare și infecțiilor tractului urinar. La copii, amoxicilina este adesea folosită pentru tratarea infecțiilor urechii și a infecțiilor pulmonare. Este important de menționat că amoxicilina este disponibilă numai pe bază de rețetă și poate fi administrată sub formă de capsule sau sub formă de lichid. Uneori, se poate administra și prin injecție, dar acest lucru se face de obicei în mediul spitalicesc.

Mod de administrare și efecte adverse

Amoxicilina este potrivită pentru copii, adulți, inclusiv pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Cu toate acestea, există câteva excepții. Pentru a te asigura că amoxicilina este sigură pentru tine, discută cu medicul in cazul în care ai avut o reacție alergică la amoxicilină sau penicilină în trecut, dacă ai probleme cu ficatul sau rinichii sau dacă ai avut recent sau urmează să îți fie administrat un vaccin. Doza obișnuită de amoxicilină este de 250 mg la 500 mg, administrată de 3 ori pe zi. Doza poate fi mai mică pentru copii. Încercați să distribuiți dozele uniform pe tot parcursul zilei. Dacă luați medicamentul de 3 ori pe zi, administrați prima doză dimineața, a doua după-amiază și a treia la culcare. Amoxicilina poate fi administrată atât înainte, cât și după masă. Aceasta este disponibilă sub formă de lichid pentru copii sau pentru cei care au dificultăți la înghițirea comprimatelor. Farmacistul vă va pregăti de obicei lichidul, furnizându-vă o seringă sau lingură de plastic pentru dozare corectă. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece doza poate fi incorectă.

Dacă uitați o doză, luați-o cât de curând vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape de momentul următoarei doze. Nu luați niciodată două doze în același timp. Majoritatea persoanelor încep să se simtă mai bine în câteva zile de la administrarea acestora. Reacțiile adverse obișnuite ale amoxicilinei includ senzație de greață și diaree. Amoxicilina sub formă lichidă poate colora dinții, dar această decolorare este temporară și poate fi îndepărtată prin periaj. Se poate consuma alcool în timpul administrării de amoxicilină.

La fel ca orice alt medicament, amoxicilina poate cauza reacții adverse, care nu apar la toate persoanele. Reacțiile adverse frecvente includ greață și diaree, însă se manifestă la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane. Contactați imediat un medic dacă aveți diaree cu sânge sau mucus, sau diaree severă care durează mai mult de 4 zile, urină închisă la culoare, vânătăi sau decolorarea pielii, dureri articulare sau musculare care apar la câteva zile după administrarea medicamentului, erupție cutanată cu pete roșii în formă circulară. De asemenea, este important de menționat că amoxicilina pentru gât poate cauza reacții alergice, iar în cazuri rare, pot apărea reacții alergice severe (anafilaxie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *