Prima pagină » Local » Este de o frumusețe răpitoare și are o voce de aur! Teodora Panainte: „M-am îndrăgostit de muzica populară, iremediabil!” – GALERIE FOTO

Este de o frumusețe răpitoare și are o voce de aur! Teodora Panainte: „M-am îndrăgostit de muzica populară, iremediabil!” – GALERIE FOTO

03 iun. 2022, 02:00, 1 ,
în Local

Teodora Panainte este o tânără interpretă de muzică populară, în vârstă de 25 de ani, care se declară iremediabil îndrăgostită de tot ceea ce înseamnă folclor. Tânăra este originară din Vaslui, însă cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la bunici, în Bălteni-Deal. Teodora a terminat Facultatea de Jurnalism și are un master în Management Cultural și Filosofie Aplicată, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cu toate că i-ar fi plăcut să facă o carieră în televiziune, tânăra a ales muzica populară.

Teodora a urmat cursuri de canto alături de profesorul Adrian Călin, de la Palatul Copiilor Vaslui. El a fost cel care a ajutat-o pe tânără să-și descopere talentul și să-și dezvolte propria tehnică vocală. În timpul colaborării cu Adrian Călin, Teodora a fost cooptată și la Orchestra Rapsodia Vasluiului, ca solist vocal. În prezent, vasluianca este solistă la Orchestra Rapsodia Vasluiului, dar are și numeroase evenimente la care se prezintă ca interpretă, deoarece are un repertoriu vast.

Teodora Panainte: „Niciodată nu m-am gândit că într-o zi voi porni și eu pe drumul acesta”

Teodora Panainte și-a descoperit destul de târziu pasiunea pentru muzica populară, însă acest lucru nu a împiedicat-o să se dedice cu totul visului său de a deveni o interpretă cunoscută și îndrăgită în întreaga Moldovă.

„Pasiunea pentru muzica populară a apărut destul de târziu în viaţa mea, în jurul vârstei de 17 ani, atunci când am urmat câteva cursuri de dansuri populare şi am descoperit frumuseţea folclorul românesc. Atunci m-am îndrăgostit iremediabil de această muzică. Deși în familia mea, ca în orice altă familie românească, acest gen de muzică era extrem de ascultat și apreciat, eu nu avem tragere de inimă către el. Atunci s-a produs momentul de cotitură în viața mea. Și muzica mi-a devenit atât de dragă, încât am muncit foarte mult să recuperez timpul pierdut”, spune Teodora Panainte.

Deși în familia Teodorei nu mai există persoane care să aibă talent muzical, tânăra își amintește cu drag de faptul că muzica populară a fost mereu îndrăgită de bunicii săi.

„De la mine din familie nimeni nu cântă, în schimb, iubesc muzica populară. Străbunicii şi bunicii mei aduceau uneori, chiar şi fără motiv, lăutarii din fanfară să le cânte. Mergeam la balurile săteşti care să făceau. Stăteam de dimineaţa până seara cu bunicul și dansam. Țin minte foarte bine cum am plâns după o pereche de sandale rupte la dans. Am crescut în mediul acesta, am fost obişnuită cu astfel de obiceiuri, dar niciodată nu m-am gândit că într-o zi voi porni și eu pe drumul acesta”, adaugă cântăreața de muzică populară.

Tânăra interpretă de muzică populară face multe sacrificii pentru visul său

Teodora alocă foarte mult timp meseriei sale, dar uită de toată oboseala atunci când vede bucuria de pe chipurile ascultătorilor săi.

„Nu o văd drept o meserie obositoare. Da, intervin nopțile nedormite, stres, emoții cumulate, însă, când trag linie, realizez că e cea mai frumoasă meserie din lume. Cânt, îmi exprim trăirile, întâlnesc oameni, îi cunosc, le las ceva în urmă: o bucurie, o lacrimă, o mângâiere, iar la schimb primesc recunoștință, dragoste și respect. Să nu vorbim de bani, aceștia oricum vin, indiferent de meserie, însă pe celelalte este mai greu să le obții. Fac și destule sacrificii, sacrific timp, poate din cel pe care ar trebui să-l petrec cu familia și prietenii. Există o serie de investiții permanente: piese noi, versuri, videoclipuri, promovare, să nu mai vorbim de costumele populare, cele autentice sunt extrem de greu de găsit, iar de fiecare dată simt nevoia să mai adaug câte unul în colecția mea. Am uitat numărul iilor pe care le am, m-am oprit din numărat undeva la 25, la acestea se adaugă peste 15 catrințe, fuste crețe, poale, bundițe și brâuri”, precizează Teodora.

Artista s-a gândit la un moment dat să înceapă o carieră în televiziune, însă cu timpul și-a dat seama că este făcută pentru muzica populară.

„Mereu mi-au plăcut crainicii TV, moderatorii. Pot spune că visam cândva să lucrez în televiziune. Mai aveam o opțiune, aceea de a deveni profesor de limba română, căci mă fascina frumusețea limbii noastre, mergeam la olimpiade regulat, însă m-am gândit că studiile spre comunicare m-ar ajuta mai mult în cariera mea. Astfel, datorită experienței acumulate în timpul facultății, știu să mă pun în valoare, să-mi pregătesc un discurs coerent și plăcut. De asemenea, pot să prezint și evenimente, cu lejeritate. În toate proiectele mele de la facultate, am prezentat subiecte care au legătură cu muzica populară, am încercat să îmbin ambele mele pasiuni. Jonglam cu ele descoperind, totodată, câte lucruri interesante se ascund în muzica  tradițională”, menționează Teodora Panainte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`