Toată țara, cu excepția litoralului, se vor afla miercuri, 19 iunie, sub cod galben sau portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), adăugând că valul de căldură va rămâne asupra țării și în zilele următoare.
Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.
Temperaturile urcă până la 37 de grade
Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
În zilele viitoare valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic se va menține accentuat, anunță meteorologii.
Prognoza pentru București
Miercuri, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 17…21 de grade.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Restricții de circulație în 16 județe
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricţii de circulaţie care se vor aplica miercuri, în intervalul orar 10:00 – 20:00, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t, pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Arad, Alba şi Sibiu, transmite Agerpres.
Potrivit companiei de drumuri, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.
„Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, se arată într-un comunicat al CNAIR.