Consumul de apă caldă pentru constripație reprezintă o metodă eficientă și naturală pentru ameliorarea acesteia. Băutura caldă stimulează tractul digestiv, hidratează orgamisnul și ajută la înmuierea scaunului, facilitând astfel eliminarea acestuia.
Apa caldă nu este tocmai printre preferințele noastre, mai ales în sezonul cald, când sucurile sau alte lichide se consumă, de regulă foarte reci, de la frigider. Însă acest obicei al consumului de apă caldă ar putea avea efecte spectaculoase pentru siluetă și digestie.
Este apa caldă eficientă pentru constipație
Apa caldă este o modalitate prin care ne putem îmbunătăți sănătatea. Atunci când o persoană nu bea suficientă apă, intestinul subțire absoarbe cea mai mare parte a apei din alimente.
Acest lucru cauzează deshidratarea și face ca indigestia să devină tot mai dificilă. Deshidratarea cronică poate provoca constipație. Aceasta poate face ca mișcările intestinului să devină tot mai dureroase și așa pot apărea alte probleme, cum ar fi hemoroizii și balonarea.
Consumul de apă caldă poate ajuta la ruperea alimentelor mai repede decât o altă băutură rece sau caldă. De asemenea, reduce riscul de constipație prin susținerea mișcării intestinale regulate. Arsurile la stomac pot fi calmate și prin câteva alimente naturale.
Începerea zilei cu un pahar de apă caldă pe stomacul gol poate stimula puternic sistemul digestiv. Această practică ajută la activarea tractului gastrointestinal după perioada de repaus din timpul nopții, promovând mișcările intestinale și facilitând evacuarea. Se recomandă consumul a 1 – 2 pahare de apă caldă la aproximativ 30 de minute înainte de micul dejun pentru rezultate optime.
Pentru a obține beneficii maxime, apa trebuie să fie caldă, nu fierbinte. Temperatura ideală este în jur de 40-45°C, suficient de caldă pentru a stimula digestia, dar nu atât de fierbinte încât să cauzeze disconfort sau să dăuneze mucoasei digestive.
Elimină constipația și ajută la slăbit
Apa caldă are efecte benefice asupra funcției renale și gastro-intestinale, accelerează metabolismul și topește țesutul adipos, controlând în același timp senzația de foame, dacă este asociată cu lămâia, care conține pectină.
Combinația de apă caldă cu lămâie creează un mediu alcalin în organism, iar acesta previne apariția inflamațiilor și a bolilor asociate. Spre deosebire de apa rece, care duce la acumularea de grăsime în intestine, apa caldă stimulează digestia și ajută la eliminarea grăsimilor și toxinele acumulate în organism, prevenind tulburările de tranzit și crampele abdominale. Încearcă și câteva dintre laxativele naturale care ajută în combaterea constipației.
Consumul de apă caldă, datorită efectului de stimulare a circulației sângelui, este indicat și pentru ameliorarea durerilor de cap. Printre alte motive pentru care este bine să bem apă caldă este că aceasta are efecte detoxifiante și poate reda luminozitatea și strălucirea pielii.
De asemenea, căldura aplicată pe sinusuri poate atenua presiunea cauzată de răceli și alergii nazale. De asemenea, aburul ajută la descongestionarea acestora. Aceasta poate ajuta la eliminarea mucozității și poate face ca tusea să devină productivă. Adăugarea de lămâie sau miere în apa caldă poate amplifica beneficiile.
Lămâia stimulează digestia și are proprietăți detoxifiante, iar mierea poate ajuta la hidratare și la înmuierea scaunului. Prin urmare, apa caldă este foarte recomandată pentru constipație.