Prima pagină » Actualitate » Este alertă de pestă porcină africană în România! Orașul în care localnicii au interzis la sacrificat porci în gospodării
Este alertă de pestă porcină africană în România! Orașul în care localnicii au interzis la sacrificat porci în gospodării

Este alertă de pestă porcină africană în România! Orașul în care localnicii au interzis la sacrificat porci în gospodării

23 mart. 2024, 12:00,
în Actualitate

Autoritățile au declarat alertă de pesta porcină africană într-un județ din România! Specialiștii sanitar veterinari le-au interzis localnicilor să mai sacrifice porci în gospodării. Iată lista zonelor afectate!

De curând, din cauza unui focar de pestă porcină africană, în mai multe comune din țară, autoritățile le-au dat interzis localnicilor să mai sacrifice porci în gospodării. Mulți dintre români s-au speriat.

Focar de pestă porcină africană într-un județ din România

Ei bine, recent, potrivit autorităților române, mai multe cazuri de pestă porcină au fost descoperite în mai multe județe din țară.

Amintim că, în ultima luna a anului 2024, un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în orașul de graniță Nădlac, din județul Arad.

Autoritățile sanitar veterinare le-au interzis localnicilor să mai sacrifice porci în gospodării.

Cu puțin timp în urmă mai exact, un alt focar a fost descoperit în Botoșani, astfel că specialiștii sanitar veterinari au hotărât să ia măsuri stricte în privința acestui lucru.

În acest fel, autoritățile le-au interzis tuturor crescătorilor de porci să mai taie porci în gospodărie pentru o perioadă de șapte zile. În următoarea perioada, va fi efectuat un recensământ local al suinelor.

” În cele șapte zile atât cât se face recensământul, oamenii nu au voie să-și sacrifice porcii. După cele șapte zile sub supravegherea strictă a medicilor veterinari pentru consum propriu, nu pentru comercializare.”, a declarat Mihai Țurcanu, director DSVSA Botoșani, notează botoșăneanul.

Lista comunelor afectate de pesta porcină

Cristești (satele Cristești, Schit Orășeni);

Răchiți (satele Răchiți și Cișmea);

Bălușeni (satele Bălușeni, Buzeni, Coșuleni, Zăicești);

Curtești (Orășeni -Deal, Orășeni- Vale, Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea-Doamnei, Hudum);

Botoșani (municipiul Botoșani, Tulbureni);

Stăuceni (Stăuceni, Tocileni, Siliștea și Victoria).

Salmonella, descoperite în mai multe preparate de pasăre de la Penny

Tot în această săptămâna, mai exact la data de 20 martie 2024, reprezentanţii CRPC Bucureşti Ilfov au făcut controale la societatea Rewe România S.A. (Penny).

Verificările au avut loc atât la depozitul situat în comuna Ştefăneşti, cât şi în două puncte de lucru din municipiul Bucureşti.

Astfel, în urma cercetărilor, s-au descoperit suspiciuni ale infestării unor produse de pasăre cu Salmonella.

“Mă întreb dacă, şi în această situaţie, facem rău menţionând numele produsului şi al producătorului, aşa cum se plâng unele asociaţii patronale. Mă bucur totodată că reuşim să ajutăm Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, desfăşurând în continuare acţiuni pe care aceştia le contestă. Pot înţelege că atât unii, cât şi alţii, nu s-au obişnuit încă cu ideea de transparenţă, chiar dacă aceasta, în unele situaţii, afectează anumite interese financiare, pe care, în opinia mea, le consider meschine în raport cu interesul consumatorilor.”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024