Prima pagină » Lifestyle » Este adevărat că bolile psihice se agravează toamna și primăvara?
Este adevărat că bolile psihice se agravează toamna și primăvara?

Este adevărat că bolile psihice se agravează toamna și primăvara?

15 oct. 2020, 14:48,
în Lifestyle

Există o credință larg răspândită că bolile psihice se agravează toamna și primăvara, în special în așa-numitul extrasezon. Cu toate acestea, cercetările arată că fluctuațiile sezoniere sunt frecvente în tulburarea bipolară 1. Simptomele maniacale sunt adesea exacerbate de perioada echinocțiului de toamnă, depresiv – iarna, în cele mai scurte zile ale anului. Unii cercetători vorbesc despre durata orelor de zi ca un factor care influențează schimbarea afectului.

Cauzele exacerbărilor

Majoritatea bolilor mintale sunt cronice, cu perioade de deteriorare urmate de perioade mai liniștite de stagnare. Cele mai semnificative declanșatoare pentru apariții sunt următoarele:

  • anularea sau schimbarea de sine a terapiei medicamentoase;
  • lipsa de sprijin din partea unui psihoterapeut sau psiholog;
  • abuzul de alcool și substanțe;
  • traume psihologice acute (moartea sau boala cuiva drag, divorț, pierderea locului de muncă etc.);
  • episoade de violență;
  • boală somatică acută.

De exemplu, legătura dintre depresie și bolile cardiovasculare a fost dovedită: prezența uneia poate agrava cursul celeilalte. Este foarte important să rețineți că pentru femei, sarcina, nașterea și perioada postpartum sunt un factor imens în dezvoltarea și exacerbarea bolilor mintale. În acest moment, este posibilă dezvoltarea unor afecțiuni atât de severe precum depresia  și psihozele. Aceste boli sunt extrem de periculoase și pot duce la consecințe ireparabile – până la sinucidere inclusiv.

Cine este susceptibil la exacerbarea bolilor mintale

Cele mai frecvent agravate tulburări afective (tulburări ale dispoziției): tulburare bipolară, anxietate și depresie. Există forme ale cursului schizofreniei, care se caracterizează prin așa-numitul curs paroxistic, când există un „decalaj ușor” între starea acută a atacului. Ce anume declanșează convulsiile încă nu se știe cu siguranță.

Cum să faceți față bolii în perioadele de exacerbare

Principalul lucru care trebuie făcut în timpul unei exacerbări este să consultați un specialist. Sfatul este banal, dar, din păcate, este adesea imposibil să te descurci singur cu o afecțiune mentală, ai nevoie de medicamente și de sprijin psihologic.

Cum să se comporte o persoană dacă a observat că un prieten ar fi putut exacerba boala mintală

Dacă este posibil, trebuie să vorbiți cu cei dragi ai acestei persoane, să vă împărtășiți preocupările și să oferiți tot ajutorul posibil. Dacă vorbim despre o persoană singură, puteți încerca să contactați serviciile sociale. Conform legislației ruse, dacă comportamentul unei persoane nu reprezintă un pericol pentru sine sau pentru cei din jur, asistența psihiatrică i se poate acorda numai cu acordul său. Dacă vedeți că comportamentul este inadecvat (o persoană luptă, aruncă obiecte, amenință cu crimă sau sinucidere și așa mai departe), puteți apela la poliție, care la rândul său este obligată să cheme o brigadă de ambulanță psihiatrică.

Cum să atenuați exacerbările sau să le eliminați cu totul

Din păcate, în prezența unei boli psihice cronice, exacerbările nu pot fi complet evitate. Dar recomandările standard, cum ar fi o vizită la timp la un medic și luarea de medicamente, psihoterapie regulată, prevenirea epuizării și stresului la locul de muncă, terapia de familie și evitarea alcoolului și a drogurilor pot reduce în mod semnificativ probabilitatea acestora și pot reduce gravitatea exacerbărilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`