Conform rapoartelor, un cuplu din Florida este acuzat de furtul unor proprietăți printr-o înșelătorie extrem de simplă, care costă mai puțin de un dolar per tranzacție. Zeci de oameni au rămas fără case.
Victor Rodriguez, de 50 de ani, și soția sa, Michelle Cherry, de 33 de ani, ar fi falsificat „acte de renunțare” pentru a prelua case din zonele Tampa și Miami-Dade – inclusiv o proprietate deținută de fostul socru al lui Rodriguez, potrivit unui reportaj de la WTVT-TV News.
„Am descoperit că toate titlurile de proprietate ale tatălui meu au fost schimbate prin acte de renunțare”, a declarat Caroline Sauer, fosta soție a acuzatului, pentru presă. „Ne întrebam cum a fost posibil așa ceva.”
„Cine ar falsifica semnătura unei persoane decedate? Cine face asta?” a adăugat ea.
Zeci de oameni au rămas fără case printr-o escrocherie de 3 lei
Un act de renunțare este un document care transferă proprietatea cu acordul proprietarului, însă escrocii pot falsifica semnăturile, obținând titlul pentru doar 70 de cenți, conform Daily Mail. Multe state nu impun măsuri stricte care să îngreuneze acest tip de furt.
Rodriguez și Cherry ar fi aplicat aceeași schemă și în Tampa, revendicând ilegal casa lui Larry și Dreama Bilby, potrivit WTVT. Familia Bilby, care își construia casa la acea vreme și nu locuia în ea, a aflat șocată în februarie că se presupune că ar fi semnat actele de proprietate. În realitate, nu au făcut acest lucru niciodată.
„Am fost atât de supărată, că abia puteam vorbi”, a spus Dreama Bilby pentru presă.
Cindy Stuart, grefierul județului Hillsborough, a explicat că pentru a falsifica un astfel de act sunt necesare doar un notar și două semnături cu o adresă adiacentă.
Procurorul Mike Lennon a avertizat că aceste înșelătorii devin tot mai frecvente.
„Să-ți fie furată proprietatea este ca și cum ți s-ar fura visul american. Este îngrozitor.”
Rodriguez și Cherry, arestați în martie, au pledat nevinovați la acuzațiile de fraudă.
„Domnul Rodriguez își menține nevinovăția, iar biroul nostru este responsabil să-i protejeze drepturile”, au declarat avocații săi. „Cazul fiind în desfășurare, el beneficiază de protecția privilegiului avocat-client. Vom asigura o judecată corectă, respectând drepturile dlui Rodriguez și statul de drept.”
O nouă fraudă îi lasă pe români fără bani
Într0o altă ordine de idei, reiterăm cum BRD a lansat recent un avertisment clienților săi, cu privire la o nouă tentativă de fraudă care vizează cardurile și conturile bancare. Banca a constatat o creștere a apelurilor suspecte, prin care infractorii încearcă să obțină informații personale și financiare de la clienți.
Infractorii cibernetici devin din ce în ce mai activi, iar BRD subliniază importanța măsurilor de precauție pe care clienții trebuie să le aibă în vedere.
„BRD le recomandă clienților să nu furnizeze niciodată informații personale sau bancare și să contacteze banca direct printr-un canal oficial pentru a verifica autenticitatea apelurilor.”, subliniază instituția financiară.
Pe lângă băncile comerciale din țară, și Poșta Română a fost ținta unor campanii de înșelăciune, unde clienţii sunt îndemnaţi prin SMS sau prin e-mail să acceseze un link pentru a finaliza o plată şi pentru a li se confirma expedierea unui colet. Infractorii cibernetici trimit un mesaj în care destinatarul este rugat să își „actualizeze adresa.” Nu este altceva decât o nouă escrocherie care îi lasă pe cetățeni fără bani în contul bancar.