Prima pagină » Actualitate » Escrocheria care se răspândește pe Facebook. Nu răspunde la mesaj! Rişti să-ți fie furat contul și datele bancare
Escrocheria care se răspândește pe Facebook. Nu răspunde la mesaj! Rişti să-ți fie furat contul și datele bancare

Escrocheria care se răspândește pe Facebook. Nu răspunde la mesaj! Rişti să-ți fie furat contul și datele bancare

08 sept. 2024, 10:40,
în Actualitate

Escrocheria care se răspândește pe Facebook: O nouă metodă de fraudă online! Autoritățile emit un avertisment și oferă sfaturi pentru a vă proteja.

Noua înșelăciune pe Facebook

Fraudatorii au găsit o nouă tehnică de înșelăciune pe Facebook, care se desfășoară prin intermediul aplicației Messenger. Specialiștii avertizează să nu răspundeți mesajelor care vă cer să trimiteți un cod prin e-mail, chiar dacă par a veni de la prieteni.

Infractorii își câștigă încrederea victimelor prin metode diverse și, ulterior, le solicită date personale sau bancare. Mesajele pe Messenger pot cere să trimiteți unui prieten un cod pe care l-ați primit, cod ce poate permite preluarea identității online. Ulterior, contul compromis este folosit pentru a face oferte de investiții fictive, păcălind astfel alte persoane.

Sfaturile poliției

Polițiștii subliniază importanța verificării atente a mesajelor înainte de a divulga date personale.

„Solicitarea codului de resetare a parolei este adesea o metodă pentru obținerea accesului la cont. Odată compromiționat, contul este utilizat pentru campanii de phishing care se bucură de încrederea cunoscuților de pe Facebook”, explică inspectorul principal Florin Ionuț Zaborilă, din cadrul Compartimentului de Investigare a Infracțiunilor Informatice.

Pentru protecția datelor personale și financiare, este esențial să aveți grijă de informațiile sensibile și să contactați Poliția și Directoratul Național de Securitate Cibernetică dacă suspectați un atac cibernetic. În Iași, numărul sesizărilor legate de astfel de fraude a crescut de trei ori de la începutul anului.

Escrocherii cu cardurile STB

În București, a apărut o altă metodă de fraudă legată de cardurile de călătorie STB. Escrocii folosesc numele Primăriei Municipiului București pentru a părea credibili și promovează oferte false de vânzare a cardurilor STB pe rețelele sociale. STB a semnalat anterior astfel de fraude, iar în perioada de început a noului an școlar, hoții au recidivat cu oferte false de carduri. Cardurile fictive sunt vândute la prețuri mici, atrăgând victimele cu promisiuni de gratuități sau oferte neexistente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *