Aceste erupții cutanate de la ficat în poze pot semnala o afecțiune ce nu trebuie ignorată. Atât formele cronice, cât și cele acute ale bolilor de ficat pot da anumite semne la nivel dermatologic. Unele pot fi subtile, abia vizibile, așa cum sunt micile deformări ale unghiilor, altele pot fi evidente, cum este icterul sau îngălbenirea pielii și a albului ochilor.
Simptomele bolilor hepatice și biliare precum steatoza alcoolică și nealcoolică, inflamația sau ciroza hepatică se dezvoltă asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp, sau simptomele sunt nespecifice. Boala hepatică se poate manifesta în diferite noduri și pot apărea chiar și mâncărimi de piele de la ficat. Identificarea rapidă a acestor simptome, îți permite să urmezi tratamentul potrivit încă dintr-un stadiu incipient al bolii.
Erupții cutanate de la ficat poze
Ficatul reprezintă un organ complex care îndeplinește o serie de funcții indispensabile organismului, sinteza, degradarea sau stocarea anumitor compuși de origine organică și anorganică absorbiți de la nivelul tractului intestinal.
Ficatul este capabil să îndeplinească peste 500 de funcții la nivelul organismului, printre cele mai importante rolui ale acestuia, regăsindu-se capacitatea de sinteză proteică și a factorilor de coagulare, gluconeogeneza, sinteza bilei, conversia acidului lactic în glucoză și a amoniului în uree.
Recunoașterea la timp a erupțiilor cutanate pe piele de la ficat poate duce la un diagnostic precoce și un tratamnt eficient pentru diverse boli hepatice. Semnele sunt icterul, vasele mici de sânge sparte, decolorarea parțială sau totală a unghiei și degetele hipocratice cu aspect curbat și bombat, acestea fiind printre cele mai des întâlnite.
De asemenea, bolile de ficat, cu precădere ciroza hepatică, se pot manifesta la nivel dermatologic prin: eritem palmar, adică înroșirea palmelor; rozacee; piele cu aspect mozaicat, adică tip „piele de șarpe”; hipertrofierea nasului, rinofima adică creșterea în volum a nasului, începând dinspre vârf și aripile nazale și progresând către rădăcina nasului.
Toate aceste semne dermatologice sunt foarte comune, dar adesea ignorate de pacienți. Alte semne ale ficatului bolnav sunt căderea părului de la subraț, creșterea în volum a sânilor, zgârieturile, striațiile și hernia ombilicală cauzate de ascită.
Care sunt cauzele mâncărimilor de piele în bolile acestui organ
Erupțiile cutanate de la ficat sau petele roșii sunt un simptom rar întâlnit în afecțiunile hepatice asociate cu consumul de alcool, precum ciroza alcoolică și hepatita alcoolică, sau în ficatul gras, adică steatoza hepatică nonalcoolică.
Cu toate acestea, sunt și câteva afecțiuni hepatice cronice care pot avea ca simptome mâncărimile precum colestaza intrahepatică de sarcină; colangita sclerozantă primară; ciroza biliară primară.
Mâncărimile pielii este un simptom comun al bolii hepatice colestatice. Apare în 20% – 70% din cazuri la pacienții cu colangită primară și poate fi primul simptom al acesteia. Mâncărimea afectează în special mâinile și picioarele și apare cel mai adesea seara și noaptea, după ce pielea este încălzită. Mâncărimea severă poate duce la depresie.
Mâncărimea poate fi tranzitorie sau prelungită și poate varia ca intensitate, de la ușoară la severă, cu cea mai mare intensitate la nivelul brațelor și picioarelor. Pruritul cutanat nu este un simptom care se corelează cu evoluția modificărilor histopatologice la nivelul ficatului. Poate apărea în stadiile incipiente ale bolilor hepatice, uneori cu mult înainte de diagnosticare și de obicei se atenuează cu ciroza în stadiu terminal.
Mâncărimea pielii este o senzație neplăcută care apare atunci când terminațiile nervoase situate în derm sau iritate de stimuli chimici și mecanici. Nu ignora pozele cu erupțiile cutanate de la ficat dacă te știi cu o boală de ficat, pentru că aceste pete sunt persistente.