Oamenii de știință au surprins vineri, 28 martie, o erupție de plasmă solară masivă și extrem de puternică din clasa X, chiar înainte ca aceasta să declanșeze întreruperi radio pe două continente de pe Pământ, potrivit Live Science.
O înregistrare video capturată de satelitul GOES-16, care este operat în comun de NASA și de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), arată erupția solară de clasă X izbucnind dintr-o pată solară de pe suprafața Soarelui.
Erupție solară masivă surprinsă pe suprafața soarelui
Această erupție solară de clasă X1.1, care a fost emisă de o pată solară numită AR4046, marchează prima erupție de clasă X emisă de Soare de la începutul lunii februarie.
„O puternică erupție solară (R3) a avut loc și a atins punctul maxim la X1.1 în jurul orei 11:20 EDT (1520 UTC) pe 28 martie 2025. Erupția a avut loc din vecinătatea Regiunii 4046, recent rotită în vizor, în apropierea limbului estic”, a declarat Centrul de Predicție a Vremii Spațiale al NOAA într-o declarație după erupție.
Centrul de Predicție a Vremii Spațiale al NOAA a distribuit pe rețeaua socială X un videoclip spectaculos care arată erupția solară din Soare alături de un nor de material solar cunoscut sub numele de ejecție de masă coronală (CME).
Ce este o ejecție de masă
CME-urile sunt explozii masive de plasmă și câmp magnetic provenite de la Soare, care sunt ejectate în spațiu, de obicei în timpul erupțiilor solare. Aceste bule de plasmă care se deplasează rapid pot provoca perturbări grave ale sateliților și rețelelor electrice dacă Pământul se află în calea lor.
Erupțiile solare sunt explozii intense de radiații electromagnetice care izbucnesc de pe suprafața Soarelui, de obicei din regiuni active din punct de vedere magnetic, cum ar fi petele solare. Atunci când câmpurile magnetice ale Soarelui se încurcă, se rup și se reconectează, cantități masive de energie sunt eliberate sub formă de lumină, căldură și particule încărcate.
Erupțiile solare sunt clasificate pe o scară de A, B, C, M și X. Fiecare clasă este de 10 ori mai puternică decât ultima, erupțiile din clasa X fiind cele mai puternice și mai puțin frecvente.
Atunci când radiațiile unei erupții solare sunt îndreptate spre Pământ, acestea pot provoca pene de curent radio pe partea planetei orientată spre Soare. Acest lucru se întâmplă deoarece razele X intense și radiațiile ultraviolete extreme ale erupției solare ionizează atmosfera superioară a Pământului, în special ionosfera, care este situată între 48 km și 965 km deasupra suprafeței Pământului.
Când pot apărea furtunile geomagnetice
CME-urile ajung de obicei pe Pământ la câteva zile după o erupție solară și pot declanșa furtuni geomagnetice dacă se ciocnesc cu câmpul magnetic al Pământului, ceea ce duce la apariția aurorei. EMC-urile pot, de asemenea, să scoată sateliții de pe cer, să perturbe echipamentele GPS de pe Pământ și, în cazuri foarte grave, să provoace pene de curent pe scară largă.
Din fericire, recent lansata CME nu este de așteptat să lovească planeta noastră, astfel încât nu sunt așteptate furtuni geomagnetice în următoarele zile.
„CME este probabil … să nu fie direcționată către Pământ; cu toate acestea, analizele continuă să fie sigure că nu există influențe de flancare”, a declarat Centrul de Predicție a Vremii Spațiale al NOAA în legenda postării X.
Pata solară care a provocat erupția și CME (AR4046) se deplasează în jurul Soarelui pentru a fi orientată spre planeta noastră, ceea ce înseamnă că, dacă va mai elibera erupții sau CME-uri, acestea vor lovi probabil Pământul în plin.
„Regiunea sursă a erupției se va roti cu fața spre Pământ în următoarea săptămână. O activitate solară puternică suplimentară este probabilă!” a scris astrofizicianul solar Ryan French într-o postare pe X.