Prima pagină » Titlurile zilei » Eroii invizibili din spitale! De ei nu vorbește nimeni, dar sunt lângă pacienții Covid-19 în stare critică, zi și noapte. Liliana Scopos: „Când intrăm în secție, nu bem apă 6 ore și unii colegi poartă pampers”

Eroii invizibili din spitale! De ei nu vorbește nimeni, dar sunt lângă pacienții Covid-19 în stare critică, zi și noapte. Liliana Scopos: „Când intrăm în secție, nu bem apă 6 ore și unii colegi poartă pampers”

01 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Ascunși sub combinezoanele albe, eroii din spitale povestesc ce înseamnă timp de 6 ore să nu poți să bei apă. Două infirmiere din Iași spală și îngrijesc pacienții Covid-19 din secția de anestezie și terapie intensivă, zi de zi, de aproximativ 2 ani. Violeta Pascariu și colega sa Liliana Scopos lucrează ca infirmiere la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Au trecut prin momente critice și au fost alături de pacienți în cele mai grele clipe

Două infirmiere din secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași au povestit ce înseamnă să petreci 6 ore fără nicio pauză printre pacienții Covid-19, unii dintre ei fiind inconștienți. După ce medicii termină vizita, iar asistentele le administrează medicamentele, rămân infirmierii, care trebuie să-i spele, să le schimbe așternuturile, să le schimbe pampersul, din două în două ore. Violeta Pascariu, în vârstă de 49 de ani, și Liliana Scopos, în vârstă de 40 de ani, sunt doar două dintre infirmierele care de aproximativ doi ani îngrijesc pacienții Covid-19 în stare foarte gravă din secția ATI. Teama de infectare a dispărut pentru cei care au trecut prin toate momentele grele și mai puțin grele alături de pacienți.

„De 23 de ani lucrez doar în secția ATI a spitalului, am trecut prin toate, nu știu ce ar mai putea să mă uimească, iar de aproximativ doi ani lucrez doar cu pacienții Covid-19, tot în ATI. Am început de când a pornit pandemia, mi-a fost frică la început, mai ales când foarte mulți dintre colegii noștri s-au îmbolnăvit. Nici nu știu cu ce să încep, dar vreau să vă spun un singur lucru, este extrem de greu să lucrezi cu astfel de pacienți. Am o experiență destul de mare în a îngriji pacienți în stare gravă, unii inconștienți, dar mereu e la fel de greu. Cu pacienții Covid este și mai dificil să lucrezi, pentru că ei obosesc foarte, foarte repede și trebuie să fii extrem de atenți cu ei. Obosesc și după ce abia reușesc să bea o lingură cu apă, care și pe aia cu greu o înghit”, a declarat Violeta Pascariu, infirmier secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI, reporterii au prezentat povestea a doi medici primari în medicina de urgență din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași și de mai bine de 20 de ani luptă în prima linie.

Infirmieră: „Din două în două ore trebuie schimbați și mișcați să nu facă escare”

Infirmierele au precizat că pacienții imobilizați în pat, cei mai mulți inconștienți, intubați și ventilați mecanic, trebuie întorși de pe o parte pe alta pentru a nu face escare. Unii dintre pacienți, chiar dacă sunt conștienți și cooperanți, sunt nevoiți să poarte pampers și trebuie schimbați cât de des se poate. Ifirmierii care le sunt alături cel mai mult sunt considerați deja ca fiind cele mai apropiate persoane din întreg spitalul. Ei îi hrănesc, îi mângâie, le dau apă și când este nevoie le spun și câte o vorbă bună să îi încurajeze. Liliana Scopos este infirmieră la Spitalul de Neurochirugie din anul 2008.

„Sunt pacienți foarte grei, pe care nu reușești să-i miști să-i schimbi de unul singur. Din două în două ore trebuie neapărat mișcați și schimbați să nu facă escare, pentru că așa spune în cărți, dar de cele mai multe ori trebuie să facem aceste lucruri mult mai devreme. Sunt pacienți conștienți care plâng că amorțesc și vor să se miște. Nu este deloc ușor, noi îi spălăm, le schimbăm lenjeriile și toate lucrurile acestea trebuie făcute în grabă pentru că ei sunt niște pacienți care obosesc foarte repede.

Îi ducem la tomograf, la radiologie, vorbim cu ei, îi liniștim, nu facem doar treaba unui infirmier. Am avut o pacientă din Galați, care într-o zi, în care se simțea rău, m-a rugat să o așez într-o poziție în care zicea ea că respiră mai bine, iar câteva zile mai târziu mi-a mulțumit și mi-a spus că mă recunoaște după ochi și voce, noi fiind mereu echipați. Suntem cumva anonimi, dar mereu alături de ei. Pacienții ne mulțumesc în fiecare zi și pentru noi înseamnă enorm. Avem o legătură specială cu pacienții”, a precizat Liliana Scopos, infirmieră în secția ATI-Covid-19.

Infirmieră în Secția ATI Covid-19: „Nu bem apă câte 6 ore”

Pe lângă faptul că zilnic trebuie să spele și să îngrijească pacienții în stare critică din secțiile ATI, infirmierii au avut de suportat temperaturi de 40 de grade în timpul verii, îmbrăcați în combinezoane. Cele două infirmiere au precizat că secția se află la etajul 6 al spitalului și temperaturile erau greu de suportat și mai dificil era, și este și în prezent, că nu pot bea apă timp de 6 ore.

„Imaginați-vă că vara, când erau câte 40 de grade afară, noi eram îmbrăcate în combinezoane, secția este la etajul 6, aveam apă în cizme și pielea se încrețea de la transpirații. Când intrăm pe ușă, nu mai avem voie să bem apă timp de 6 ore, fără pauză, cât stăm în secție. De frică să nu trebuiască să mergem la baie, nu bem nici înainte de a intra în tură. Sunt niște momente foarte grele. La început, când abia începuse toată nebunia asta, unii dintre colegii noștri purtau pampers sau absorbante de alea mari și groase, în caz de orice. Este foarte, foarte greu, tot”, au povestit cele două infirmiere.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile trecute povestea unei infirmiere de la Spitalul de Boli Infecțioase internată cu Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`