Prima pagină » Sanatate » Eritrocite în urină: Ce sunt și când ar trebui să vă îngrijorați

Eritrocite în urină: Ce sunt și când ar trebui să vă îngrijorați

19 nov. 2021, 15:47,
BZI.ro, în Sanatate

Tocmai v-a sosit rezultatul analizelor, iar un lucru vă îngrijorează: aveți eritrocite în urină. Ei bine, în acest articol, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre acestea.

Eritrocitele sunt cunoscute ca celule roșii, globule roșii sau hematii. Acestea sunt celule fără nucleu, care se găsesc în sânge și sunt bogate în hemoglobină. De asemenea, sunt implicate în metabolismul celular, dar asigură și un pH sanguin optim și constant. Eritrocitele sunt produse de măduva osoasă și intră în circulație în momentul în care ajung la maturitate. În cazul în care celulele roșii apar în urină, poate fi vorba despre o afecțiune renală, o boală de sânge sau chiar de un cancer al vezicii urinare.

recipient din platic cu un lichid galben

Eritrocitele sunt produse de măduva osoasă.

Eritrocite în urină: O mică lecție de anatomie

Sângele este alcătuit dintr-un lichid, ce poartă denumirea de plasmă. În acest lichid se află globule roșii, globule albe și trombocite. Globulele roșii sau eritrocitele conțin hemoglobină, a cărei sarcină este de a da sângelui culoarea roșie, dar și pentru a transporta oxigenul din alveolele pulmonare la țesuturi.

Procesul de formare a eritrocitelor este unul destul de îndelungat, variind de la 8 la 10 zile. În general, eritrocitele din sânge se găsesc într-o cantitate egală cu 4,4 – 6,0 la 10 (12) pe litru la bărbați și cu 4,0 – 5,3 la 10 (12) pe litru la femei. Un număr mai mic decât cel normal poate indica, printre altele, anemie, pierderi de sânge și deficiențe nutriționale. Un număr mai mare poate semnala deshidratare severă, dar poate apărea și din cauza altitudinii (atunci când urcați pe munte, spre exemplu).

În cazul în care, în urma unor analize, v-au fost depistate eritrocite în urină, nu vă faceți griji. Este normal ca în urină să existe 0-2 pe câmp de sediment. Dacă valoarea se dovește a fi mai mare, înseamnă că este necesar să faceți analize suplimentare.

Creșterea numărului de celule roșii în urină se numește hematurie sau microhematurie. Microhematuria este o hematurie, în care nu se constată cu ochiul liber modificări ale urinei. În cazul hematuriei macroscopice, modificarea culorii urinei este vizibilă cu ochiul liber.

Prezența celulelor roșii în urină poate avea mai multe cauze: menstruație, administarea anumitor medicamente (aspirină, atropină, sulfonamide, anticoagulante), tuberculoză renală, probleme ale coagulării sângelui, calculi, leucemie, neoplasme benigne sau maligne, ciroză hepatică, rinichi polichistici, infarct renal sau adenocarcinom de prostată.

analize pentru urină

Creșterea numărului de celule roșii în urină se numește hematurie sau microhematurie.

Tratament pentru eritrocite în urină

După ce s-a constat că aveți eritrocite în urină, este necesar să primiți un tratament adecvat de la medicul urolog. Pe lângă acesta, ar fi bine să adoptați un stil de viață sănătos, care să cuprindă sport, hidratare și alimente bogate în vitamina B12, vitamina B6 și vitamina A. Ideal ar fi să renunțați la fumat, la alcool și la cofeină.

Înainte de a vă îngrijora, trebuie să vă asigurați că nu ați consumat sfeclă sau fucute de pădure. Acestea pot determina prezența urinei de culoare roșie. De asemenea, medicamentele, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina sau anticoagulantele pot determina prezența eritrocitelor în sânge. Hematie temporară poate fi dată și de intervențiile chirurgicale, biopsiile renale sau de introducerea unui cateter urinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *