Un eritem polimorf este o afecțiune cu o erupție caracteristică pe piele și pe mucoase. Cauza de bază a eritemului este reprezentată de leziunile vasculare din derm. Bărbații sunt mai des afectați de boală. Boala poate fi declanșată de numeroși factori, cum ar fi infecțiile, printre acestea se numără herpes, infecții cu micoplasme, virusul Epstein-Barr și medicamentele peniciline, alopurinol și barbiturice.
Manifestările clinice prezintă un tablou tipic. Erupțiile cutanate sunt sub formă de pete, noduli și vezicule, care se grupează pentru a forma forme asemănătoare cu un iris. Erupțiile apar, de obicei, pe o perioadă de 10 zile sau mai mult. Boala poate fi ușoară sau severă. O evoluție severă a bolii apare, de obicei, după ingestia de medicamente provocatoare. Formele severe ale bolii sunt însoțite de o înrăutățire a stării generale de bine. Astfel, apare starea de rău, febră și posibila implicare a altor organe. Boala este adesea dificil de diagnosticat și de diferențiat de alte boli de piele.
Eritem polimorf. Erupțiile cutanate provocate de afecțiune
Eritemul polimorf apare de obicei brusc, cu umflături roșii pe mâini, picioare și față, care apoi formează cercuri. Uneori, erupția este prezentă și pe palmele mâinilor și pe tălpi. Petele roșii sunt distribuite uniform pe ambele părți ale corpului.
Acestea formează adesea inele palide cu centre purpurii, adică leziuni „diverse” sau „iridescente” și mici vezicule în aceste zone. Zonele înroșite pot fi asimptomatice, deși ocazional pot prezenta mâncărimi sau arsuri ușoare. Se formează adesea vezicule sau răni dureroase pe buze și pe mucoasa bucală și rareori în zona ochilor.
Medicii nu știu exact cum apare eritemul polimorf, dar se suspectează un anumit tip de răspuns imunitar. Unele cazuri de eritem polimorfic nu au o cauză evidentă. Episoadele de eritem polimorfic pot dura între 2 și 4 săptămâni. Unele persoane au un singur atac, dar altele au mai multe recidive. Recidivele apar frecvent, mai ales dacă cauza este virusul herpes simplex. Frecvența recurențelor scade, de obicei, în timp.
Tratament pentru a reduce disconfortul provocat de afecțiune
De obicei, medicii prescriu anestezice pentru tratarea bășicilor din gură și uneori medicamente antivirale. Eritemul multiform se rezolvă de la sine, astfel încât tratamentul nu este de obicei necesar. Cu toate acestea, tratarea infecției în cauză poate fi utilă. În cazul în care pacientul este deranjat de mâncărimi, se poate aplica pe piele tratamentul standard al mâncărimilor, cum ar fi corticosteroizii și anestezicele.
În cazul în care bășicile dureroase din gură îngreunează alimentația, se poate aplica o soluție anestezică, un medicament care amorțește mucoasa bucală. În cazul în care persoana nu poate încă să bea sau să mănânce, substanțele nutritive și lichidele pot fi administrate intravenos.
Persoanele cu recidive frecvente, în special dacă medicii suspectează virusul herpetic ca fiind o posibilă cauză, pot beneficia de administrarea unui medicament antiviral. Printre medicamentele care se pot administra se numără aciclovir, famciclovir sau valaciclovir. Acestea pot fi aplicate imediat la primele semne de exacerbare.
Eritem polimorf poate fi tratat, de asemenea, cu antibiotice, analgin, indometacin sau brufen, comprese de încălzire cu soluție de ihtiol 10%. De asemenea, recomandate sunt și aplicațiile de soluție de dimexid 33%, unguentul de butadien, unguente cu corticosteroizi, unguente cu corticosteroizi și linimentul Dibunol.