Prima pagină » Sanatate » Eritem infecțios sau boala obrajilor pălmuiți, poze. Pe cine afectează și cum se poate trata

Eritem infecțios sau boala obrajilor pălmuiți, poze. Pe cine afectează și cum se poate trata

04 dec. 2024, 14:01,
în Sanatate

Termenul de eritem infecțios desemnează o erupție cutanată temporară de culoare roșie ce apare după o infecție cu parvovirus B19. În principal, afectează copiii, dar se poate manifesta și la adulți. Boala obrajilor pălmuiți dispare de la sine, de obicei, după câteva zile.

În cele mai multe cazuri, nu este o afecțiune medicală gravă. Adesea dispare cu un tratament minim sau chiar fără.

Eritem infecțios

Eritemul infecțios este o afecțiune a copilăriei care apare ca o erupție cutanată roșie, fiind poreclită boala obrajilor pălmuiți din cauza acesteia. Un virus numit parvovirus B19 cauzează afecțiunea, fiind comun și foarte contagios. Persoanele infectate pot răspândi virusul prin tuse sau strănut.

Eritemul infecțios este una dintre cele șase cele mai comune erupții virale la copii și afectează, de obicei, micuții cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, în special în lunile de primăvară și vară. De asemenea, poate afecta adulții, dar acest lucru este rar. Odată ce ești expus la virus, sistemul imunitar al corpului tău își construiește apărarea pentru a-l combate. Aceasta înseamnă că, dacă ai avut boala în copilărie, este probabil să fii imun la ea mai târziu.

O infecție cu parvovirus B19 începe adesea cu simptome asemănătoare gripei, printre care oboseală, dureri febră ușoară, nas curgător, durere în gât. Aproximativ 20 la sută dintre copiii care au o infecție cu parvovirus B19 nu au aceste simptome, dar pot transmite virusul altora. Poate dura câteva zile după apariția semnelor pentru ca erupția cutanată să apară pe față. În unele cazuri, s-ar putea să observi un alt eritem după erupția de pe obraji. De obicei, arată dantelat și poate apărea pe brațele, picioarele și trunchiul copilului, precum și pe fese. În plus, aproximativ 10 la sută dintre cei mici experimentează dureri și umflături articulare.

Adulții care sunt infectați cu parvovirus B19 dezvoltă adesea simptome asemănătoare gripei, dar fără erupție cutanată. Pe lângă acestea, aproximativ 80 la sută prezintă, de asemenea, dureri articulare la încheieturi, mâini și genunchi. Parvovirusul B19 este foarte contagios și se răspândește, în principal, prin picături respiratorii. Virusul poate fi, de asemenea, transmis prin expunerea la sânge de la o persoană însărcinată la un făt, dar acest lucru este rar.

Cum se tratează boala obrajilor pălmuiți

Un specialist poate diagnostica un eritem infecțios pe baza simptomelor copilului. Erupția este un semn puternic al acestei afecțiuni, iar atunci când este însoțită de simptome asemănătoare gripei, nu mai este nevoie de alte teste. În cazuri foarte rare, medicul poate solicita analize de sânge pentru a confirma boala obrajilor pălmuiți.

Simptomele bolii dispar, de obicei, în câteva săptămâni, cu un tratament minim sau chiar fără. Totuși, medicul poate recomanda analgezice fără prescripție, care pot trata febra, durerile de gât și de cap și durerile articulare. Aceste medicamente includ și antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul. Dacă un copil are un sistem imunitar slăbit și dezvoltă eritem infecțios, este posibil să aibă nevoie de tratament într-un spital.

Nu există un vaccin pentru a preveni boala obrajilor pălmuiți. Deoarece virusul se răspândește ușor prin picături nazale și bucale, o igienă bună este cea mai bună modalitate de a o preveni. Poți reduce riscul de infecție prin spălarea frecventă și temeinică a mâinilor, strănutând sau tușind în cot și evitând contactul apropiat cu o persoană infectată. Erupția bolii ar trebui să dispară în termen de 5 până la 10 zile după ce se dezvoltă. Dacă un copilul dezvoltă o a doua erupție cutanată, aceasta ar trebui să dispară în 7 până la 10 zile. În unele cazuri, un eritem infecțios poate apărea și dispărea în câteva săptămâni.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Produse foarte populare, extrem de toxice. Avertisment pentru români
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Când au început românii să meargă pe litoral. Sezoniştii abia aşteptau să ajungă la Băile de Mare din Oraş
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025