Prima pagină » Eveniment-Social » Eric vrea la grădiniță! Ajută-i pașii către un nou început, dincolo de diagnostic

Eric vrea la grădiniță! Ajută-i pașii către un nou început, dincolo de diagnostic

30 aug. 2024, 15:40,
în Eveniment-Social

Eric Ciocan este un copil care redefinește sensul cuvântului „miracol”. Deși diagnosticat cu paralizie cerebrală și hipoacuzie profundă, eforturile și ambiția lui de zi cu zi nu doar că ne inspiră, dar ne și oferă încrederea că evoluția lui va fi din ce în ce mai promițătoare. În această toamnă, Eric va merge în primul său an de grădiniță la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași, însă acest fapt va fi posibil doar cu ajutorul dispozitivelor asistive, esențiale pentru a-și menține postura și a face față cu încredere noilor provocări.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Biroul de Asistență Socială și Medicală „Diaconia” și fiideajutor.ro, lansează o campanie de strângere de fonduri pentru a-i asigura un scaun de posturare, un verticalizator și accesoriile aferente fără de care el nu poate îmbrățișa bucuria grădiniței. Costurile se ridică la suma de 25.000 RON, iar donațiile se pot face online, prin fiideajutor.ro, Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Povestea lui Eric a fost scrisă sub semnul extraordinarului încă de la început. În urmă cu aproape cinci ani, în urma unei sarcini care se desfășurase fără niciun semn de întrebare, un virus neașteptat a determinat venirea lui în lume la doar șase luni. Într-un corp micuț, de doar 800 de grame, s-a țesut, însă, o dorință infinită de a se prinde de viață cu toată puterea, demonstrând tuturor că pot înflori miracole chiar și în cele mai fragile începuturi.

„Am știut că această călătorie a noastră va fi lungă, dar nu mai puțin frumoasă decât ne-am imaginat-o noi inițial”

Astăzi, micul Eric, copilul cu părul blond și ochii verzi, luminați de curiozitate, este rodul unei călătorii pline de provocări. Complicațiile apărute în spital imediat după naștere au pavat drumul spre un diagnostic dificil: paralizie cerebrală sub formă de tetrapareză spastică diskinetică și hipoacuzie profundă bilaterală. Începând de la vârsta de un an, părinții au făcut toate eforturile pentru ca el să aibă chiar și cea mai mică șansă de recuperare. Au pornit inițial la Sibiu, pentru ședințe de terapie Vojta. Au urmat apoi deplasări la Bacău, București, Elveția, Cluj, Galați și înapoi la Iași după fiecare sesiune de terapie (o sesiune durează două săptămâni). În acest maraton de terapii neuromotorii, au reușit să-i deschidă lumea sunetelor prin intermediul unui implant cohlear, începând astfel și ședințele de logopedie. Fiecare reușită a lui Eric, fie că este vorba de a mesteca singur, de a-și folosi mânuțele sau de a sta așezat preț de câteva clipe, le-a întărit convingerea că orice mic pas înainte este, de fapt, un salt uriaș pentru el.

În efortul de a sprijini progresul lui Eric, mama sa a decis să urmeze studii de specialitate: Când ne-am mutat la Bacău pentru doi ani, am realizat că nu pot doar să-l duc la terapie. Trebuia să fac ceva mai mult pentru ca evoluția noastră să fie în armonie. Astfel, am urmat două programe de studii la Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății: Kinetoterapie și Motricitate Specială, precum și Terapie Ocupațională. Inițial, mi-am dorit să pot lucra direct cu el, însă am înțeles că meseria de terapeut nu se potrivește întotdeauna cu rolul de mamă. Mama rămâne, în primul rând, mamă. Cu toate acestea, voi continua să practic kinetoterapia și terapia ocupațională, atât cu Eric, cât și cu alți copii care au nevoie de ajutor, în special cu cei care nu au posibilități.

Până acum, deplasările lui Eric au fost limitate la sălile de terapie, unde a participat la ședințe de kinetoterapie și logopedie la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași, în cadrul programului de Intervenție Timpurie. În vacanța de vară, urmează ședințe de kinetoterapie la Asociația „Little Twins” din Iași și încearcă să ajungă la cât mai multe sesiuni de terapie Cuevas Medek, atât la Cluj, cât și la Galați. Din această toamnă, însă, Eric dorește să meargă la grădiniță. Adaptarea la un nou mediu și interacțiunea cu alți copii și cu personalul grădiniței reprezintă un pas crucial în dezvoltarea sa.

Pentru a-l face, îi sunt necesare aceste două dispozitive care să îi asigure o postură corectă și să îi faciliteze deplasarea:

  1. Șezut pentru poziționare special cu bază mobilă și o bază fixă;
  2. Scaun terapeutic 3 în 1 pentru copiii cu dizabilități cu accesoriile aferente: Reglare 3D a piciorului, Perne pentru susţinerea membrelor inferioare, Suporturi laterale reglabile individual.

Gândiți-vă că el nu a avut altă activitate principală până acum decât mersul la terapie, de aceea ne dorim să înceapă grădinița. Este important ca acest tip de copii să fie integrați, deoarece și ei își doresc să se joace și să participe la diverse activități alături de ceilalți. În plus, interacțiunile cu copiii atipici sunt esențiale și pentru cei tipici, deoarece se favorizează dezvoltarea și înțelegerea reciprocă. Ne este necesar un scaun de posturare care să fie atât fix, cât și mobil, pentru a-l ajuta pe Eric să se dezvolte și să faciliteze atât munca noastră acasă, cât și efortul educatoarelor de a-l poziționa și deplasa corect. Pentru noi, el este dovada vie că, prin perseverență și iubire, orice dificultate poate fi transformată într-o sursă de lumină și bucurie, spune mama sa.

Costul final ajunge la suma de 25.000 RON. Donațiile se pot face prin platforma donorbox sau direct pe fiideajutor.ro (cu mențiunea „ERIC”), prin PayPal sau prin transfer bancar.

Împreună, îl ajutăm pe Eric să îmbrățișeze bucuria grădiniței!

RON: RO27 BACX 0000 0030 1057 8064

EUR: RO70 BACX 0000 0030 1057 8066

USD: RO43 BACX 0000 0030 1057 8067

Banca: UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Detalii: ERIC CIOCAN

Cod SWIFT: BACXROBU BICT: BACXROBUXXX

*Inițiativa este inclusă în Proiectul „Sfânta Parascheva, mâna vindecării” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ce are ca scop sprijinirea cazurilor medicale.

fiideajutor.ro este platforma care deschide uși către proiectele de suflet ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei menite să aducă Binele în inimile celor aflați în nevoie.

Citeşte mai multe despre proiectele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pe www.fiideajutor.ro. Urmăreşte-ne activitatea pe Facebook Fiideajutor.ro, pe Instagram fiideajutor.ro şi nu ezita să ne scrii pentru mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *