Prima pagină » International » Eric Li, capitalist chinez: ”Capacitatea industrială a Chinei depășește SUA, Japonia, Germania și India la un loc”

Eric Li, capitalist chinez: ”Capacitatea industrială a Chinei depășește SUA, Japonia, Germania și India la un loc”

12 aug. 2024, 09:50,
în International

Capitalistul chinez de risc Eric Li a făcut o afirmație senzațională referitoare la capacitatea industrială a Chinei. Eric Li, capitalist de risc și politolog chinez, a făcut o declarație surprinzătoare despre puterea industrială a Chinei în cadrul unei prezentări la Hong Kong.

Li, care a discutat despre cartea sa recentă, „Party Life: Chinese Governance and the World Beyond Liberalism”, a afirmat că, în ultimele trei luni, capacitatea industrială a Chinei a ajuns să rivalizeze cu suma capacităților industriale ale SUA, Japoniei, Germaniei și Indiei combinate.

China a crescut în 14 ani extrem de mult

Li a subliniat schimbările semnificative din China de la începutul anilor 2010. El a explicat că în 2012, China se confrunta cu corupție endemică, inegalități economice și degradare ambientală. Atunci, țara era cunoscută pentru numărul mare de miliardari și sărăcia extremă a unei părți semnificative a populației. Poluarea din Beijing era frecvent menționată în presa internațională.

În contrast, Li a prezentat imaginea actuală a Chinei ca fiind mult îmbunătățită. În 2024, cerul de deasupra Beijingului este adesea de un albastru strălucitor, China a reușit să abordeze schimbările climatice, a redus semnificativ corupția și a scos milioane de oameni din sărăcie. Li a menționat că China a reușit să gestioneze inegalitatea fără a recurge la impozite pe moștenire, pe proprietate sau pe câștiguri de capital, comparativ cu democrațiile liberale care nu au avut același succes în acest domeniu. Interesant este faptul că în aceste momente Occidentul pare să fie tot mai dependent de economia Chinezească.

Datorită populației imense, China beneficează de o forță de muncă superioară a tot ce are Occidentul. Mâna de lucru ieftină din China i-a îndemnat pe cei mai mari producători mondiali de electronice, autoturisme, haine, sau alte produse, să deschidă fabrici în China, spre detrimentul Europei sau USA.

China a depășit criza imobiliară

Li a explicat că, după ce China a depășit sancțiunile occidentale, criza imobiliară și șomajul ridicat în rândul tinerilor, economia a început să se redreseze. El a atribuit această recuperare în principal conducerii lui Xi Jinping, care a investit în industrii tehnologice noi și a implementat o vastă campanie anticorupție.

În cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, Li a criticat democrațiile occidentale, subliniind disfuncționalitățile sistemului american și polarizarea societății din Statele Unite. El a declarat că, în opinia sa, libertatea de exprimare nereglementată și numeroasele controale și echilibre pot duce la corupție și la alegeri regretabile.

Această prezentare a stârnit dezbateri și întrebări legate de comparațiile între China și alte mari economii globale, reflectând schimbările rapide și complexe din peisajul economic și politic internațional. Eric Li, cunoscut și sub numele de Li Shufu, este președintele Geely Automobile Holdings, unul dintre cei mai mari producători auto din China și unul dintre puținii care nu sunt controlați de stat. Li se extinde la nivel global din 2010, când a achiziționat marca suedeză de mașini Volvo. Li deține o diplomă de inginer de la Universitatea Yan Shan și este membru al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024