Prima pagină » International » Erdogan l-a avertizat pe Putin în contextul crizei din Ucraina

Erdogan l-a avertizat pe Putin în contextul crizei din Ucraina

23 feb. 2022, 19:46,
BZI.ro, în International

Astăzi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe Putin,omologul său rus, în timpul unei convorbiri telefonice, că Ankara nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”, ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.

harta ucraina

Ankara nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea Ucrainei

Anunțul prin care Erdogan l-a avertizat pe Putin a fost făcut de Președinția turcă

De asemenea, şeful statului turc i-a transmis lui Putin că „un conflict militar nu va aduce nimic (bun) nimănui”, a adăugat Preşedinţia Turciei, fără a preciza durata conversaţiei între cei doi lideri.

„Turcia nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea şi integritatea Ucrainei (…) O soluţie să fie găsită în baza Acordurilor de la Minsk” din 2014 şi 2015, în timp ce ameninţarea unei ofensive ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, este în creştere, a transmis președintele Erdogan.

De asemenea, preşedintele turc şi-a reafirmat „ataşamentul pentru continuarea contactelor şi negocierilor diplomatice” şi a dat asigurări că „Turcia este gata să participe pentru a reduce tensiunea”.

Erdogan și Putin

Preşedintele turc şi-a reafirmat „ataşamentul pentru continuarea contactelor şi negocierilor diplomatice”

Vladimir Putin, dezamăgit de reacția SUA și a NATO

La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat în discuţia cu Erdogan dezamăgirea cu privire la reacţia SUA şi a NATO, „care s-a redus la încercarea de a ignora îngrijorările şi cererile Rusiei”.

Vladimir Putin pretinde că Acordul de la Minsk a fost anulat de autorităţile de la Kiev, prin nerespectarea prevederilor acestuia. Liderul de la Kremlin crede totuşi că frontierele republicilor nerecunoscute de comunitatea internaţională Lugansk şi Doneţk vor fi delimitate la finalul acestei crize, prin negocieri.

„Acum nu este posibil acest lucru, dar în viitor va fi posibil”, a apreciat Putin.

Acordurile de la Minsk, semnate de Kiev şi separatişti sub egida Franţei, Germaniei şi Rusiei, au permis reducerea intensităţii conflictului, care a făcut până acum peste 14.000 de morţi, potrivit unui recent bilanţ al ONU.

Vladimir Putin

Vladimir Putin pretinde că Acordul de la Minsk a fost anulat de autorităţile de la Kiev, prin nerespectarea prevederilor acestuia

Președintele turc consideră recunoaștere republicilor separatiste inacceptabilă

Erdogan a apreciat deja marţi drept „inacceptabilă” recunoaşterea de către Moscova a republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Cu toate acestea, în avionul care l-a dus marţi seara în Senegal, preşedintele turc a precizat că el nu intenţionează să rupă relaţiile nici cu Ucraina, nici cu Rusia. El a arătat că Turcia, ce are relaţii bune cu ambele, va lua măsuri care nu dăunează legăturilor bilaterale.

Erdogan

Preşedintele turc a precizat că el nu intenţionează să rupă relaţiile nici cu Ucraina, nici cu Rusia

„Pentru noi nu este posibil să abandonăm pe niciuna dintre ele. Obiectivul nostru este să procedăm astfel încât, cu voia Domnului, să rezolvăm fără să o abandonăm pe niciuna”, a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de NTV şi alte posturi turce.

Turcia, membră a NATO, este apropiată Ucrainei căreia i-a vândut inclusiv drone militare. Erdogan l-a avertizat pe Putin, în ciuda faptului că Turcia este dependentă de Moscova, pentru importurile sale de energie şi cereale, între altele. De asemenea, ea a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă rusesc S-400.

racheta

Turcia a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă rusesc S-400

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *