Prima pagină » Razboi în Ucraina » Erdogan anunță o vizită în Rusia pe 5 august
Erdogan anunță o vizită în Rusia pe 5 august

Erdogan anunță o vizită în Rusia pe 5 august

26 iul. 2022, 18:06,
în Razboi în Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa în Rusia pe 5 august pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci, a anunțat marți președinția turcă, citată de Le Monde.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată pe 19 iulie la Teheran, cu trei zile înainte de semnarea unui acord între Moscova, Kiev, Ankara și ONU pentru a permite reluarea comerțului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocat de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Întâlnirea surpriză de la Marea Neagră survine, de asemenea, în contextul în care Recep Tayyip Erdogan amenință încă din luna mai cu o ofensivă în nord-estul Siriei, pentru a stabili o zonă de securitate de 30 de kilometri la frontiera turcă, pentru a ține la distanță luptătorii kurzi din PKK și aliații lor. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este considerat o organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima oară pe 19 iulie

O mică filmare a momentului în care președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Teheran cu omologul său turc a devenit virală pe rețelele de socializare după ce Erdogan l-a făcut să aștepte pe liderul de la Kremlin.

Filmarea îl arată pe Putin în timp ce ajunge în încăpere, își împreunează mâinile și apoi începe să se bâțâie până când după aproape un minut în sală apare Erdogan.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marți la Teheran cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, subliniind relațiile mai strânse în fața presiunii occidentale asupra războiului din Ucraina.

În timpul vizitei sale în Iran, Putin s-a întâlnit și cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a discuta despre un acord care ar relua exporturile de cereale ale Ucrainei, blocate acum de Rusia. Putin a spus că nu au fost încă rezolvate toate problemele legate de transporturile de cereale, „dar faptul că există mișcare este deja bine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *