Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Erau privilegiate curtezanele în Grecia antică?

Erau privilegiate curtezanele în Grecia antică?

06 mart. 2020, 14:02,
în Cultural

Erau privilegiate curtezanele în Grecia antică? În traducere literală „Hetaira” înseamnă „companie”. Istoricul Herodot a folosit pentru prima dată acest termen cu sensul de „curtezană”. Acesta a menţionat-o pe curtezana Rhodopis care fusese adusă în Egipt de Xantos din Samos.

În general curtezanele aveai o educaţie înaltă. Acestea erau capabile să ia parte la conversaţii între indivizi cultivaţi pe timpul banchetelor spre exemplu.

Femeile din Sparta erau excepţia femeilor elene. Ele erau independente şi puteau să îşi poarte singure de grijă.

Erau privilegiate curtezanele în Grecia antică?

Întreţinerea acestora le era asigurată de către „companioni” (hetairoi) sau „prieteni” (philoi).

Aspazia, amanta lui Pericle, era cea mai celebră femeie din secolul al V-lea i.e.n. Ea i-a atras în mreje pe Sofocle, Fidias sau Socrate şi pe discipolii săi.

Pericle o consideră „o femeie de spirit, care avea inteligenţă lucrurilor politice”, iar conform lui Plutarh, „ea domina bărbaţii politici cei mai proeminenţi şi inspiră filosofilor un interes care nu era nici mic, nici de neglijat”.

Tarifele practicate de curtezane prezintă diferenţe semnificative, dar oricum sunt unele substanţial mai mari decât cele ale prostituatelor obişnuite. Tarifele variau după unele surse între 20 şi 60 de mână (2.000-6.000 de drahme) pentru un număr neprecizat de zile.

Menandru menţionează că o curtezană câştiga trei mâna pe zi (300 de drahme) în afară de alte avantaje, „cât zece pornai la un loc”, precizează acesta.

Potrivit istoricului roman Aulus Gellius, curtezanele din epoca clasică elena câştigau până la 100 de mână (10.000 de drahme) pentru o singură noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025