Circumferința Pământului a fost măsurată pentru prima dată de către Eratostene, un matematician, geograf, poet și astronom antic care s-a folosit doar de un băț și cunoștințele sale.
La mijlocul secolului al XX-lea, am început să lansăm sateliți în spațiu pentru a ne ajuta să determinăm circumferința exactă a Pământului. Dar cu peste 2.000 de ani mai devreme, un om din Grecia Antică a ajuns la aproape aceeași cifră folosind niște modalități mai mult decât banale.
Care este circumferința Pământului
Măsurată în jurul Ecuatorului, circumferința pământului este este de 40.075,017 km. Măsurată în jurul polilor, circumferința este de 40.007,863 km.
Cea mai faimoasă contribuție a lui Eratostene la știință a fost calculul circumferința pământului.
A fost, de asemenea, primul care a calculat înclinarea axială a pământului, cunoscut astronomilor și ca oblicitare, care s-a dovedit, de asemenea, de o acuratețe. A creat prima proiecție globală a lumii, încorporând paralele și meridiane pe baza cunoștințelor geografice disponibile în epoca sa. A fost la fel de măreț, după cum a fost și Sf. Augustin în ceea ce privește creștinismul.
În urmă cu peste 2.000 de ani, Eratostene a auzit că în Syene, actualul Aswan, un oraș situat la sud de Alexandria, în Egipt, la solstițiul de vară, la amiază, nu se proiecta nicio umbră verticală, deoarece soarele se afla direct deasupra capului.
Matematicianul grec s-a întrebat dacă nu cumva acest lucru se întâmpla și în Alexandria, la câteva sute de km la nord de Syene.
Astfel, a decis să facă un experiment. În ziua de 21 iunie, în Alexandria, a pus un băț direct în pământ și a așteptat să vadă dacă la prânz se va proiecta o umbră.
Se pare că a existat una și a încercat să o măsoare. Umbra proiectată măsura aproximativ 7,2 grade.
După ce a efectuat experimentul, Eratostene a ajuns la o concluzie foarte logică: dacă razele soarelui intră sub același unghi în același moment al zilei, iar un băț din Alexandria proiectează o umbră de 7,2 grade, în timp ce bățul din Syene nu proiectează nicio umbră, înseamnă că suprafața pământului este curbată.
Care a fost următorul pas pentru a afla formula de calcul
După ce a angajat un om care să măsoare distanța dintre Syene și Alexandria, a aflat că cele două orașe se aflau la o distanță de 5.000 de stadii, ceea ce înseamnă aproximativ 800 de kilometri.
Plecând de la diferența unghiurilor pe care umbrele le lasă și de la distanța dintre cele două orașe, Eratostene a ajuns la o circumferință de aproximativ 40.000 de kilometri, o estimare extrem de apropiată de ceea ce au descoperit cercetătorii moderni.
Eratostene a adus mai multe contribuții semnificative, în domeniul științei, inclusiv descoperirea faptului că un an este puțin mai lung de 365 de zile, ceea ce necesită adăugarea unei zile în plus, sau a unei zile bisecte, la calendar, la fiecare patru ani, pentru a păstra coerența acestuia.
Activitatea lui Eratostene a avut influențe semnificative în domeniul matematicii sau geografiei. Un crater de pe Lună a fost numit în onoarea sa.
Sfârșitul său, însă, a fost unul crunt. În anul 195 î.Hr. a orbit, acest lucru l-a adus la disperare, pentru că nu mai putea lucra. Astfel, se spune că a refuzat să mai mănânce, iar acest fapt i-a adus moartea în anul 194 î.Hr.
Astfel că, acum mai bine de 2.000 de ani, un grec antic a calculat circumferința pământului, fără să aibă aparatura adecvată.
Uite aici mosh carnetel. Articole speciale pt cei ce ravnesc la absolvirea clasei a4a.