Prima pagină » Actualitate » Era ciorba preferată a lui Nicolae Ceauşescu: Reţeta este extrem de simplă!
Era ciorba preferată a lui Nicolae Ceauşescu: Reţeta este extrem de simplă!

Era ciorba preferată a lui Nicolae Ceauşescu: Reţeta este extrem de simplă!

30 sept. 2024, 12:55,
în Actualitate

Fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, obișnuia, încă din copilărie, să mănânce mâncăruri simple, de sezon, pe bază de verdeţuri. Fosta sa menajeră, Suzana Andreiaș, ciorba de ștevie era ciorba preferată a lui Nicolae Ceauşescu. De altfel, acesta era înnebunit după ciorbele de verdețuri, precum cele de urzici şi de spanac.

Era ciorba preferată a lui Nicolae Ceauşescu

Fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, prefera ciorbele tradiționale din zona Olteniei, cum ar fi cele de ştevie, de urzici ori de spanac. Una dintre menajerele dictatorului, Suzana Andreiaș, care au lucrat pentru Elena și Nicolae Ceaușescu până în decembrie 1989, a povestit aspecte mai puţin cunoscute din viața fostului lider comunist.

Datorită faptului că și-a petrecut copilăria la țară, Nicolae Ceaușescu avea pe masă ciorbă de fiecare dată la prânz și la cină.

Pentru ciorba de ștevie, bucătăreasa lui Ceaușescu folosea ca ingrediente o legătură mare de ștevie, o ceapă, 2-3 cartofi, un morcov, o legătură de leuștean sau pătrunjel, o lingură de orez, borș sau suc de lămâie, sare și piper după gust și ulei pentru călit ceapa.

Pentru prepararea ciorbei, se spală bine frunzele de ștevie, îndepărtând nervurile groase și se taie în bucăți mari. Într-o oală, se călește ceapa tocată mărunt în puțin ulei până devine translucidă. Se adaugă morcovul și cartofii tăiați cubulețe și mai călește câteva minute. Se toarnă apă fierbinte peste legumele călite și se lasă să fiarbă până când cartofii sunt aproape fierți. Se adaugă orezul (opțional) și ștevia tăiată și lasă să fiarbă aproximativ 10-15 minute.

Când toate legumele sunt fierte, se acrește ciorba cu borș sau suc de lămâie, după preferință. Se adaugă sare și piper după gust, iar la final se presară leuștean sau pătrunjel tocat.

Le plăceau mâncărurile tradiționale

Mihaela Moraru Ceauşescu, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al fostului lider comunist, a explicat în volumul „Nu re­gret, nu mă jelesc, nu strig“ ce obișnuiau să mănânce soții Elena Și Nicolae Ceaușescu.

„Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Moraru Ceauşescu.

Interesant este că unele dintre ingrediente soseau din diverse colţuri ale ţării, ambalate în colete şi expediate pe adresa preşedintelui. Mulţi oameni chiar credeau că Nicolae Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi. Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate.

Așadar, fostul dictator al României obișnuia să mănânce mâncăruri simple, de sezon, pe bază de verdeţuri, iar ciorba de ștevie era ciorba preferată a lui Nicolae Ceauşescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024